Pani rozwiodła się w 1998 roku. Z małżeństwa nie posiadała dzieci. od 2004 roku jest w związku konkubenckim z którego ma nieletnia córkę. Czy do wniosku 500+ powinna dostarczyć wyrok o rozwodzie?
Też mnie to interesuje, mam taką samą sytuację. Nie ma wyroku rozwodowego, jest wydruk z bazy PESEL, że rozwiedziony. Ten wyrok nie jest potrzebny do potwierdzenia wykonywania władzy rodzicielskiej czy miejsca zamieszkania dzieci, czy alimentów (bo dzieci z małżeństwa nie ma)tylko na potwierdzenie stanu cywilnego. Czy nie może oświadczyć, że jest rozwiedziony?
Czytało się rozporządzenie. A z drugiej strony cały czas jakieś komunikaty, że za dużo dokumentów wymagamy, i że niepotrzebnie, bo możemy sobie wydrukować z Empatii. A jeżeli chcę tylko na potwierdzenie stanu cywilnego, to ten wyrok to jakie to potwierdzenie, od jakiegoś tam 2000 roku mógł się 3 razy ożenić i rozwieść. Czy to nie nadmierny formalizm???
Tak jest w rozporządzeniu: odpis prawomocnego orzeczenia sądu orzekającego rozwód lub separację albo odpis zupełny lub skrócony aktu zgonu małżonka lub rodzica dziecka − w przypadku osoby samotnie wychowującej dziecko. A przecież tu dziecka nie było z tego związku, tylko z kolejnego i kobieta nie jest samotną matką. Chyba, że ja źle to interpretuję.
Dziecka nie było z tego związku. Wnioskodawca jest osobą samotnie wychowującą dziecko, rozwiedzioną, ale ojcem dziecka jest ktoś inny, dziecko urodziło się 2 lata po rozwodzie.