dopsy ropsy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 lip 2016, 10:39

Pani złożyła wniosek na 1sze dziecko. W oświadczeniu napisała, że pobiera zasiłek rodzinny z Holandii (do niedawna jeszcze tam mieszkała), jest osobą samotnie wychowującą dziecko na które nie dostaje żadnych alimentów. Ojciec dziecka przebywa na stałe w Holandii. Wysłałam wszystko do dopsu i mi odpisali:
"... na podstawie przesłanych dokumentów nie może ustalić czy mają zastosowanie przepisy o koordynacji..."
"W celu stwierdzenia czy w sprawie mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego konieczne jest dostarczenie do tut. Organu aktualnego dokumentu potwierdzającego zamieszkanie oraz zatrudnienie poza granicami kraju. Brak w/w dokumentów uniemożliwia marszałkowi województwa jednoznaczne rozstrzygnięcie czy mają zastosowanie przepisy o koordynacji zabezpieczenia społecznego. Powyższe powoduje obowiązek rozpatrzenia wniosku strony przez organ właściwy w oparciu o ustawodawstwo polskie."
Dla mnie jest jasne, że skoro ciągle pobiera z Holandii rodzinne to nie może brac tutaj...
I adresatem pisma jesteśmy MY tj. ośrodek, a Pani która złożyła wniosek dostała je tylko do wiadomości.
I co z tym fantem zrobić?
krawkat
Stażysta
Od: 27 cze 2016, 8:42
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2016, 11:09

odpisać, że zgodnie z art .... marszałek ma udzielić odpowiedzi koordynacja zachodzi/nie zachodzi i że to marszałek jest właściwy do przeprowadzenia stosownego postepowania wyjaśniającego, bo to co piszą to chyba z jakieś innej ustawy niż nasza :D
a jak chcą konkretnej pomocy prawnej to jest na to odpowiednia podstawa w kpa i zawsze się mogą w tym trybie zwrócić do gminy
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 25 lip 2016, 11:19

masz rację Tom najlepiej napisać jak napisać i niech ops się martwi
Iza1

Napisano: 26 lip 2016, 10:48

dostał ktoś jeszcze coś takiego?
bo ja mam ochotę im odpisać na to pismo co nam wysłali coś w tym rodzaju:

Tut. ośrodek nie jest w posiadaniu żadnych dokumentów potwierdzających zamieszkanie oraz zatrudnienie osoby poza granicami kraju.
Zgodnie z art. 16 ustawy tut. ośrodek zgodnie ze stanem swojej wiedzy przekazał wniosek wraz z dostępnymi dokumentami marszałkowi województwa w celu ustalenia czy w sprawie mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.
Zgodnie z art.11 ust. 1 tut. organ nie jest właściwy do przeprowadzenia stosownego postępowania wyjaśniającego oraz do wydawania decyzji w sprawach świadczenia wychowawczego realizowanego w związku z koordynacją systemów zabezpieczenia społecznego.
krawkat
Stażysta
Od: 27 cze 2016, 8:42
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem