Pani złożyła wniosek na 1sze dziecko. W oświadczeniu napisała, że pobiera zasiłek rodzinny z Holandii (do niedawna jeszcze tam mieszkała), jest osobą samotnie wychowującą dziecko na które nie dostaje żadnych alimentów. Ojciec dziecka przebywa na stałe w Holandii. Wysłałam wszystko do dopsu i mi odpisali:
"... na podstawie przesłanych dokumentów nie może ustalić czy mają zastosowanie przepisy o koordynacji..."
"W celu stwierdzenia czy w sprawie mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego konieczne jest dostarczenie do tut. Organu aktualnego dokumentu potwierdzającego zamieszkanie oraz zatrudnienie poza granicami kraju. Brak w/w dokumentów uniemożliwia marszałkowi województwa jednoznaczne rozstrzygnięcie czy mają zastosowanie przepisy o koordynacji zabezpieczenia społecznego. Powyższe powoduje obowiązek rozpatrzenia wniosku strony przez organ właściwy w oparciu o ustawodawstwo polskie."
Dla mnie jest jasne, że skoro ciągle pobiera z Holandii rodzinne to nie może brac tutaj...
I adresatem pisma jesteśmy MY tj. ośrodek, a Pani która złożyła wniosek dostała je tylko do wiadomości.
I co z tym fantem zrobić?