Wyrok prawomocny, a stwierdzenie jego prawomocności - w zw. z art. 24 ust. 2a u.ś.r. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 01 wrz 2023, 10:47

Bardzo ciekawe uzasadnienie z wyroku WSA w Gliwicach sygn. akt II SA/Gl 808/22 z dnia 27-10-2022r.
Podstawę materialnoprawną działania organów w rozpoznawanej / podlinkowanej sprawie stanowił art. 24 ust. 2a ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych. Zgodnie z tym przepisem, jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.

Istota sporu w rozpoznawanej sprawie sprowadzała się do określenia daty początkowej okresu przyznania wnioskowanego świadczenia. Organy nie znalazły podstaw do zastosowania przytoczonego powyżej przepisu, uznając, że wniosek o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego skarżąca złożyła już po upływie trzymiesięcznego okresu, o którym mowa w tym przepisie, więc sąd wyjaśnił w uzasadnieniu wyroku, że:
Kolegium przyjęło, że bieg trzymiesięcznego okresu, o którym mowa w powyższym przepisie w realiach rozpoznawanej sprawy liczyć należy od daty uprawomocnienia się wyroku Sądu Rejonowego w G., w którym orzeczono, że niepełnosprawna córka skarżącej zalicza się od osób niepełnosprawnych w stopniu znacznym z powodu całościowych zaburzeń rozwojowych do dnia 31 lipca 2025 r.

Nie można jednak w niniejszej sprawie pominąć tego, że data uprawomocnienia się wyroku nie pokrywa się z datą, w której Sąd stwierdził jego prawomocność. W tym zakresie doszło do przesunięcia czasowego, sprowadzającego się do tego, że najpierw wyrok stał się prawomocny, a dopiero po jakimś czasie doszło do stwierdzenia prawomocności. Dla wnioskodawczyni chcącej skorzystać z art. 24 ust. 2a ustawy o świadczeniach rodzinnych, ma to bardzo istotny i praktyczny skutek, gdyż przed stwierdzeniem prawomocności nie mogła uzyskać informacji, o tym, że interesujący ja wyrok stał się już prawomocny, ani tym bardziej informacji o dacie uprawomocnienia.
Wszystkie te względy powodują, że upatrywanie daty początkowej terminu, o którym mowa w art. 24 ust. 2a omawianej ustawy w dacie uprawomocnienia się jest rozwiązaniem zawodnym.
Z tych względów Sąd w składzie orzekającym opowiada się za rozwiązaniem, według którego 3 miesięczny okres, o którym mowa w przywołanym powyżej art. 24 ust. 2a ustawy należy liczyć od daty stwierdzenia prawomocności.
Przenosząc przedstawione powyżej stanowisko na realia rozpoznawanej sprawy wskazać należy, że jak wynika z akt administracyjnych stwierdzenie uprawomocnienia się wyroku Sądu Rejonowego w G. z dnia [...] r. sygn. akt [...] z dniem 7 października 2021 r. nastąpiło w dniu 20 grudnia 2021 r. Potwierdza to załączony do akt sprawy odpis wymienionego wyroku wraz z klauzulą prawomocności oraz z datą jej nadania, stanowiącą w istocie datę stwierdzenia prawomocności. W świetle powyższego błędnie organ ustalił, że doszło do uchybienia terminu wskazanego w art. 24 ust. 2a ustawy o świadczeniach rodzinnych, gdyż początkiem biegu tego terminu nie jest – jak przyjął organ – data uprawomocnienia się wyroku, ale data stwierdzenia prawomocności.
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2023, 10:51 przez Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 01 wrz 2023, 10:51

na ten temat to już chyba każda wersję grali w różnych wyrokach :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 01 wrz 2023, 12:09

Przytoczyłem ten sposób rozstrzygnięcia, ponieważ pierwszy raz z takim oto wywodem sądu się spotkałem.
Dotychczas wskazywano, że organ nie skorzystał z przepisu szczególnego art.15zzzzzn2 ustawy z 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19

Szukałem czegoś do sytuacji w jakiej znalazła się moja znajoma tzn. sąd wydał wyrok w lutym 2021 (dotyczy orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności) wyrok uprawomocnił się też w lutym 2021, natomiast stwierdzenie jego prawomocności, jeśli brać pod uwagę to co wygłosił w uzasadnieniu, w podlinkowanym wyżej wyroku, WSA w Gliwicach, nastąpiło dopiero pod koniec maja 2021 roku (wtedy dopiero sąd wydał kobiecie odpis wyroku wraz z poświadczeniem jego prawomocności)
Wniosek o ŚP kobieta złożyła ostatniego dnia maja 2021 roku, a organ wydał decyzję orzekając, że uchybiła terminowi z art. 24 ust. 2a i świadczenia nie można jej przyznać wstecz od miesiąca złożenia wniosku do PZON (6 dni spóźnienia)
Czyli organ pomocowy zaniechał z obowiązku skorzystania z przepisu szczególnego art. 15zzzzzn2 ustawy z 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 i zawiadomienia strony o uchybieniu terminu i nie wyznaczył dodatkowego terminu na złożenie wniosku o przywrócenie terminu
albo
kobieta była w terminie (jak wynika z uzasadnienia przytoczonego wyżej wyroku), a organ zbłądził orzekając o uchybieniu terminu.
Staram się doprowadzić do zmiany decyzji z 2021 roku poprzez przyznanie ŚP wstecz z powodu opisanego wyżej.
Może jakieś sugestie ?
Będę wdzięczny. Może być na Priw.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 01 wrz 2023, 12:19

to termin materialny więc nie podlega przywróceniu

jedyne co to pisać o unieważnienie ale szanse moim zdaniem mizerne bo jak pisałem wcześniej już chyba o wszystkich możliwych opcjach liczenia tego terminu czytałem w orzecznictwie wobec czego rażącego naruszenia mogą nie stwierdzić
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 01 wrz 2023, 12:44

Tom. pisze:
01 wrz 2023, 12:19
to termin materialny więc nie podlega przywróceniu

jedyne co to pisać o unieważnienie ale szanse moim zdaniem mizerne bo jak pisałem wcześniej już chyba o wszystkich możliwych opcjach liczenia tego terminu czytałem w orzecznictwie wobec czego rażącego naruszenia mogą nie stwierdzić
Jeżeli organ będzie rozpatrywał żądanie zmiany decyzji to nie może (o ile dobrze, gdzieś wyczytałem) rozpoznawać sprawy ponownie pod kątem zgodności wydanej decyzji z przepisami, ale musi uznać, czy decyzje można zmienić uwzględniając słuszny interes społeczny i przede wszystkim słuszny interes strony.
W interesie społecznym jest, aby organy działały zgodnie z obowiązującymi przepisami, natomiast w interesie strony jest, aby za ewidentne błędy popełnione przez organy nie był obciążany petent / wnioskodawca.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x