Wyrok rozwodowy- wezwanie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 02 wrz 2016, 9:31

Kochani, mam przekazany z innej gminy wniosek o św. we wniosku mam ojca i dzieci, nie mam dołączonych dokumentów, np. wyroku rozwdowego. Chcę wezwać gościa do uzupełnienia dokumentów, czyli wyroku rozwodowego, teraz moje pytanie, ponieważ podejrzewam,że jest tak, że gościu ma zasądzone alimenty i chce po prostu przycwaniakować :) czy w wyroku rozwodowym mam zawsze wyszczególnione miejsce pobytu dziecka i alimenty, czy ewntualnie jak to ująć we wezwaniu,żeby gościu dołączył mi ten wyrok?
Dziękuje z góry za pomoc :)
Gocha z gazowni
Praktykant
Od: 27 mar 2016, 21:45
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2016, 9:39

W wyroku rozwodowym będzie na 100% (tak mi się wydaje) gdzie ma przebywać dziecko.

Co do alimentów- wyrok bądź ugoda mogła być wcześniej niż rozwód ale może być też w wyroku rozwodowym.

Zresztą jest rozporządzenie ;)
odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną
lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, odpis zatwierdzonej przez sąd ugody
zawartej przed mediatorem lub innego tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, zobowiązujących
do alimentów na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną,
odpis prawomocnego orzeczenia sądu orzekającego rozwód lub separację albo odpis zupełny lub skrócony aktu zgonu
małżonka lub rodzica dziecka − w przypadku osoby samotnie wychowującej dziecko;
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 02 wrz 2016, 9:41

Ja miałam taki przypadek to wysłałam takie wezwanie,

Wezwanie do usunięcia braków formalnych

Zgodnie z art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 11 lutego 2016r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Dz.U. z 2016r. poz. 195) oraz na podstawie upoważnienia Wójta Gminy ......... z dnia 1 kwietnia 2016r. w sprawie upoważnienie do przeprowadzania postępowań oraz wydawania decyzji w sprawie świadczeń wychowawczych „Rodzina 500+”

wzywam

Panią ...... jako osobę wnioskującą o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na okres od dnia 1 kwietnia 2016r. do dnia 30 września 2017r. do:
1. uzupełnienia brakujących dokumentów tj. prawomocnego orzeczenia sądu orzekającego rozwód
lub w przypadku braku takiego orzeczenia:
2. uzupełnienie złożonego dnia .. kwietnia 2016r. wniosku o ustalenie prawa do świadczenie wychowawczego, poprzez dopisanie męża do składu rodziny oraz dostarczenie oświadczeń o dochodzie Pana ....... za rok 2014.

Powyższe należy złożyć osobiście w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w ,,,,,,, w nieprzekraczalnym terminie 14 dni od daty otrzymania niniejszego wezwania.

POUCZENIE

Zgodnie z art. 19 ust. 2 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci w przypadku gdy osoba złoży wniosek bez wymaganych dokumentów, podmiot realizujący świadczenie wychowawcze przyjmuje wniosek i wyznacza termin nie krótszy niż 14 dni i nie dłuższy niż 30 dni na uzupełnienie brakujących dokumentów. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.

I zobaczysz co Ci doniesie
zuzka

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x