sprawę mam - zmiana decyzji - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 wrz 2016, 12:58

Witam
znaleźliśmy dzisiaj kilka decyzji przyznających św., które wydane zostały z błędem. Mianowicie w przypadku gdy pierwsze dziecko kończyło 18 lat to jego brat/siostra ma św. przyznane do dnia poprzedzającego 18 urodziny starszego brata/siostry - a nie do końca tego miesiąca.
I teraz moje pytanie jak to zrobić? Myślę, że najlepiej "decyzja z decyzji" ale czy muszę wcześniej wszcząć postępowanie i poinformować strony o tym? Mimo tego, że zmiana jest na korzyść klienta?
małemiasto
Stażysta
Od: 17 cze 2016, 9:53
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2016, 20:28

Nie ruszaj!
Po pierwsze decyzje są już prawomocne, klient się nie odwołał, sprawa zamknięta. Po drugie zrobiliście zgodnie z ustawą (art. 5 ust. 2), więc zawsze możecie się wytłumaczyć. A to, że Ministerstwo twierdzi inaczej niż stoi w ustawie, to nie powód do paniki. Zweryfikują to sądy w przyszłości.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 05 wrz 2016, 8:06

noteev pisze:Nie ruszaj!
Po pierwsze decyzje są już prawomocne, klient się nie odwołał, sprawa zamknięta. Po drugie zrobiliście zgodnie z ustawą (art. 5 ust. 2), więc zawsze możecie się wytłumaczyć. A to, że Ministerstwo twierdzi inaczej niż stoi w ustawie, to nie powód do paniki. Zweryfikują to sądy w przyszłości.
W ustawie jest dokładnie określone, kiedy świadczenie jest podzielne i tego się boję bo w tym przypadku nie powinno być podzielone. A to w sumie nasz błąd bo sugerowałyśmy się tym, co pewien pan M. mówił nam na szkoleniu a z czego kupę czasu później się wycofał. I teraz nie wiem też, czy ludziom tym wypłacić pieniądze w takiej wysokości w jakiej się im należą czy tyle ile mają przyznane na decyzjach?
małemiasto
Stażysta
Od: 17 cze 2016, 9:53
Zajmuję się:

Napisano: 05 wrz 2016, 10:24

JA bym wszczęła postępowanie i zmieniła. Tez się rypłam i tak właśnie zrobiłam. Decyzje nawet prawomocną możesz zmienić jeśli przemawia za tym słuszny interes strony. Szkoda żeby im przepadło nie z ich winy. A strony rzadko się znają na przepisach więc się nie odwołali.
pinset
Stażysta
Od: 22 cze 2016, 14:18
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x