ma może ktoś wyroki sądowe, gdzie macie poruszoną kwestię ciąży.. mam rodzinkę, która chce umorzyć należność, bo żona jest z 3 dzieckiem w ciąży.. podejrzewam, że od tej decyzji też się odwołają, także chciałabym sprawdzić jak sądy na to reagują. A co wpisze w wyszukiwarkę to znajduje mi ciążę jako "ciąży obowiązek" płacenia..
Podeślijcie coś proszę..
Nie czytałam takiego wyroku.
Umorzenie należności robi się jeżeli zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności dotyczące sytuacji rodziny. Jak dla mnie to byłaby ciężka choroba połączona z dużymi wydatkami ,śmierć jedynego żywiciela rodziny czy jakieś zdarzenia losowe które uniemożliwia spłatę należności.
Ciąża - no raczej jest argumentem do umorzenia. Co więcej... po urodzeniu dziecka otrzyma dodatkowe wsparcie z budżetu państwa.
Możesz najwyżej odroczyć termin płatności albo rozłożyć spłatę na dogodne raty.
tez bylabym ostrożna umarzając z powodu ciąży...ja bym to wręcz poptraktowała jako poprawa warunków, bo skoro zdecydowała sie na dziecko tzn., że ja stać
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem
umorzyć można w szczególnie uzasadnionych przypadkach: przewlekła choroba, niepełnosprawność, długotrwałe bezrobocie.... Jeśli oboje pracują albo mają jakiś dochód to nie ma podstawy do umorzenia, zwłaszcza, że 500+ poszło z publicznych pieniędzy,, które nie są daniną publiczną.....
Wyroki: II SA/Łd 946/17 Łódź, I OSK 1863/15 NSA, II SA/Łd 869/14 Łódź,
częściowo możesz umorzyć jak np. ich dochód z ostatniego okresu jest poniżej minimum socjalnego
to dajesz decyzję o odmowie umorzenia należności i dalej im wyznaczasz termin wpłaty i pięknie uzasadniasz na podstawie wyroków
ja pisałam odmowę umorzenia i się nie odwołali... ale dali wniosek o rozłożenie na raty i teraz się męczę niestety....
ale żeby odmówić umorzenia, jeśli wiesz, że będą się odwoływać to musisz zbadać ich o0becną sytuację materialną i rodzinną np. zaświadczenia od pracodawcy za ostatni miesiąc plus inne dochody i to im pomniejszasz od miesięczne koszty utrzymania, bynajmniej ja tak robiłam, i wtedy ładnie, że odmawiasz umorzenia możesz jedynie na raty na wniosek strony...
a jak chcesz szukać wyroków ta wpisuj "odmowa umorzenia NP świadczeń" i w uzasadnieniu wyroków będzie jakie są sytuacje kiedy można umorzyć i są fajne uzasadnienia, które można wziąć skopiować