Wniosek osoby rozwiedzionej - czy dobrze myślę - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 14 cze 2018, 13:44

Kobieta ma przyznane świadczenia od 10.2017 r. na 2 dziecko. W tym roku bierze rozwód. W czerwcu br. urodziła dziecko, którego ojcem wg aktu urodzenia jest były mąż kobiety.

Potwierdźcie proszę - aby otrzymać 500+ na nowo urodzone dziecko i pobierać nadal na starsze kobieta musi mieć zasądzone alimenty. Co do nowego dziecka robię wezwanie i wyznaczam termin 3 miesięcy
MDU
Stażysta
Od: 23 mar 2017, 12:01
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 14 cze 2018, 13:59

pierwsze pytanie, czy wychowuje dzieci samotnie czy z ojcem dzieci bo to istotne
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 21 cze 2018, 11:16

Podpinam się pod pytanie.
Osoba rozwiedziona ( 3 miesiące po rozwodzie) z trójką dzieci, ma zasądzone alimenty od byłego męża i pobiera fundusz alimentacyjny.
W czerwcu urodziła kolejne dziecko partnera. Ze względu na za krótki okres po rozwodzie dziecko otrzymało nazwisko byłego męża. Kobieta będzie składać wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa. Moje pytanie brzmi, czy będzie się należeć wyrównanie od czerwca świadczeń rodzinnych i wychowawczych ( we wniosku w składzie rodziny jest obecny partner).
ala2
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 12:24
Zajmuję się: PS/Św/FA

Napisano: 22 cze 2018, 13:16

Ja miałam taka sytuację:
Pani po rozwodzie urodziła dziecko. Z uwagi na to, że krótki okres po rozwodzie dziecko zostało przypisane byłemu małżonkowi. Złożyła wniosek wskazując w składzie rodziny konkubenta jako ojca dziecka, poinformowała mnie że toczy sie sprawa o zaprzeczenie ojcostwa. Uznałam Panią jako samotnie wychowującą dziecko bez alimentów i dałam 3 miesiące na dostarczenie wyroku. w między czasie Pani przyniosła wyrok sądu - były mąż nie jest ojcem dziecka. Ponadto konkubent uznał ojcostwo dziecka i przynieśli mi zupełny odpis aktu urodzenia.
Ostatecznie przyznałam Pani świadczenie od miesiąca w którym zostało uznane ojcostwo. Na okres od złożenia wniosku do uznania ojcostwa odmówiłam, uzasadniając, że w tym okresie zgodnie z ustawą była samotnie wychowującą dziecko, niemającą ustalonych alimentów.
Pani się odwołała do SKO. SKO utrzymało moja decyzje w mocy.
lumina
Praktykant
Od: 14 cze 2017, 7:31
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x