wyrównanie dodatku sam. wychowanie - wyższa kwota

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
czargo
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

wyrównanie dodatku sam. wychowanie - wyższa kwota

Post autor: czargo »

Pani pobiera zasiłek rodzinny i dodatki, w tym samotne wychowywanie na 4 dzieci od początku okresu zasiłkowego.
W grudniu dostarczyła orzeczenie o niepełnosprawności jednego z dzieci, na któe ma dodatek z tyt. samotnego wychowywania. Niepełnosprawność dziecka od 04.11.2024r. (wniosek na komisję 01.10.2024r.)
Nie mam wątpliwości że mogę przyznać dodatek z tytułu kształcenia i rehabilitacji od 11/2024, bo to świadczenie uzależnione od niepełnosprawności.
Ale co z wyrównaniem wysokości dodatku z tytułu samotnego wychowywania? Sam dodatek nie jest zależny od niepełnosprawności, a jedynie jego wysokość.
Jak byście postąpili?
czargo
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: wyrównanie dodatku sam. wychowanie - wyższa kwota

Czy nikt nie miał takiego przypadku?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

przyznajemy normalnie zwiększenie o 80zł tak jak kształcenie
czargo
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Dziękuję bardzo!
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

No u nas starego okresu nie ruszamy.
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

jak złoży wniosek na stary okres też nie? bo u nas w takich sytuacjach składają dwa wnioski (bieżący i poprzedni okres)
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Kontakt:

Nie wszystkie decyzje ja podejmuje. Tak w skrócie ogólnie przyjęto u nas, że zasiłek rodzinny (oprócz jednego przypadku i nie dotyczy kryterium dochodowego) nie jest świadczeniem zależnym od niepełnosprawności (komentarz, orzecznictwo). Czyli po zakończonym okresie zasiłkowym jak złożysz wniosek o ZR i łapałbyś się w kryterium powyżej 674 a mieścił w 764 to i tak nie można przyznać. Tu się zgadzam. Pogląd ten został przeniesiony na dodatki. Długo też opieraliśmy się na wyroku https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/558EE0F6A9 , który właśnie orzekł, że nie można dać dodatku po zakończonym okresie zasiłkowym. Tu się nie zgadzałem ale decyzja zapadła. Widziałem, że NSA do tego wyroku co wrzuciłem orzekło o utrzymaniu ale długo nie było uzasadnienia aż do zeszłego tygodnia. Teraz będę musiał włożyć kij w mrowisko.
czargo
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Akurat w moim przypadku nie muszę zahaczać o stary okres (niepełnosprawność od 04.11.2024r.)
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Kontakt:

Obecny okres zasiłkowy to jak najbardziej. Tylko pisane było, że wniosek na komisję od 01.10.2024 r. więc możliwe jest wyrównanie na stary okres jak był zasiłek.
ODPOWIEDZ