Mamy sytuację... osoba pobierała zasilek rodzinny+ dodatek z tytulu ksztalcenia Z podwyższonym kryterium łapała się na zl za zł.Orzeczenie wygasło i w związku z tym nie łapała się na dalsze pobieranie zasiłku i dodatku. Dec. przynająca za pewien okres potem świadczenia nie przysługiwały zuwag na przekroczenie. Osoba przychodzi z nowym orzeczeniem i ponownie składa wniosek o rodzinne i dodatek i teraz czy jest możliwość wyrównania zas. rodzinnego i dodatku wstecz. Jak dla mnie to nie .. bo zasiłek nie jest świadczeniem uzależnionym od niepełnosprawności a osoba nie jest w trakcie pobierania samego zasilku rodzinnego. Inaczej jest, jeżeli ktoś ma obowiązująca decyzję , pobiera aktualnie zasiłek a wnioskuje o sam dodatek to wtedy ok wyrównuje jej dodatek , ale jeżeli osoba aktualnie nie ma prawa do zr to czy jest jakiś przepis który ewidentnie wskazuje , żeby ten zasiłek rodzinny i dodatek z tytułu kształcenia wyrównać.Podpowiedzcie...chcemy się upewnić i zrobić dobrze. W 500 ewidentnie jest zapis ale w uosr jest nadmienione ze świadczenie uzaleznione od niepełnosprawności dla mnie zs rodzinny takim świadczeniem nie jest.Podpowiedzcie kochani
Witam, ja myślę tak, jak Ty. Nie było uprawnienia do zasiłku rodzinnego, nie ma prawa do dodatku. Zawsze najpierw ustalamy prawo do zasiłku rodzinnego, a dopiero do dodatku. Najwyżej niech się odwoła, może SKO wskaże inaczej.
Powodzenia
Gdyby zaproponować odwołanie co robić z wypłatą. Załozmy że przyznany id miesiąca złożenia u nas wniosku i nie wyrównujemy. Decyzja jest przyznająca i mamy czas do końca Mc na wypłatę czy wyplacacie kasę w takim przypadku przed wniesieniem odwołania.