nic nie piszesz o czasookresach świadczeń .... czy to się tyczy obecnego? czy był wniosek złożony na ten okres? jeżeli pobieranie zr było uzależnione od podwyższonego dochodu ja bym wyrównała
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Zawsze w pierwszej kolejności ustala się prawo do zasiłku rodzinnego, a dopiero późnniej do dodatku. A ZR wstecz nie można przyznać, my mieliśmy podobny przypadek i sie nie cofaliśmy, ale osoba sie nie odwołała
Uważam że zdecydowanie należy wyrównać, ponieważ w tym konkretnym przypadku bez orzeczenia nie przysługuje jej rodzinne i dodatki, to też jest świadczenie rodzinne. Art nie precyzuje jakie to świadczenia zp czy śp więc nie widzę problemu.
Mam taki przypadek osoba ma przyznany zasiłek rodzinny oraz dodatek kształcenie i rehabilitacja dziecka niepełnosprawnego zł za zł do 31.01.2025 r. czyli do dnia ważności orzeczenia. Od 1 lutego była odmowa przekroczenie podwyższonego kryterium dochodowego. Donosi mi teraz zaświadczenie przedłużające ważność orzeczenia do 31.07.2025 roku . Co w tej sytuacji? Przyznać Zr z dodatkami od 1 lutego 2025 roku do 31.07.2025 nie dłużej niż nowe orzeczenie stanie się prawomocne? Jak to widzicie.