wyrównanie ś.piel.dla rolników - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 24 kwie 2014, 13:02

Czy urzędnicy wiedzą ? Czy urzędnicy nie wiedzą ? Oto jest pytanie.
wwo

Napisano: 24 kwie 2014, 13:35

wwo pisze:Dla rodziców rolników, którzy stracili od 01.07.2013r. prawo do świadczenia pielęgnacyjnego moim zdaniem ustawodawca nie wymyślił przepisu na podstawie którego moglibyśmy ubiegać się o zwrot odebranego świadczenie jako praw nabytych zgodnie z wyrokiem Trybunału. Ale myślę, że będziemy mogli występować z wnioskiem o zasiłek dla opiekuna i o zwrot od m-ca lipca 2013r. w wys. 520zł. A od dnia wejścia w życie przepisów ustawy, już podpisanej przez prezydenta, będziemy mogli ubiegać się o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego po złożeniu stosownego oświadczenia. Ale jak to z punktu widzenia formalnego zrobić ? Czy tylko najpierw złożyć wniosek o przyznanie zasiłku dla opiekuna a gdy go uzyskamy to w późniejszym terminie wystąpić o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego ? Bo chyba jednocześnie nie możemy wystąpić o zwrot jako zasiłek dla opiekuna i o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego na bieżąco , chyba zapisy w ustawie się wkluczają. Dlatego mam propozycję dla rodziców rolników którzy utracili świadczenie tak jak ja piszmy do MPiPS by nam wyjaśniono jakie obecnie nam przysługują prawa i jak mamy się o nie ubiegać. Może też zwróćmy się z pytaniem do RPO, oraz do wydziałów polityki społecznej przy urzędach wojewódzkich. Możemy też liczyć na pracowników świadczeń rodzinnych, ale chyba w ograniczonym zakresie, raz że terminy są krótkie, dwa że będą mieli dużo roboty, trzy urzędnik urzędnikowi nierówny pod względem kompetencji i chęci do pomocy. Dlatego proszę dzwońmy i piszmy, szukajmy dla nas informacji.
moze najpierw zlozyc wniosek o SP - po wejsciu w zycie zmiany ustawy oczywiscie, a dopiero po przyznaniu SP zlozyc wniosek o ZDO za okres od 1.07 do dnia przyznania SP:) - moze zdazycie w tych czterech miesiacach ...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2014, 13:39

Ja nie będę przyjmował dwóch wniosków i wydawał dwóch decyzji więc nie odpowiem. Dla mnie świadczenie jest jedno - ZDO - tylko przyznawane jest na dwa odrębne okresy (wyrównanie + do przodu), więc nie widzę przeszkód do wydania jednej decyzji. Zresztą - okresów przyznania może być znacznie więcej bo ktoś np. mógł mieć od lipca 2013 kilka okresów w których pracował (a więc nie spełnia przesłanek do przyznania ZDO), a świadczenie jest podzielne na dni i wtedy oczywiście trzeba przyznać na okresy w których świadczenie przysługiwało, więc np. od 1.07.13 do 16.07.13 od 2.08.13 do 30.09.13, od 1.12.13 do 28.02.14 itd. Wątpię, żeby ktoś robił osobną decyzję na każdy okres.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2014, 14:20

Jest tak jak myślałam, pełen folklor - różnorodność barw , form i obyczajów. Gdybym miała najpierw wystąpić o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego to bym nie była pewna, że jak mi je przyznacie, to nie dacie mi odmowy na mój późniejszy wniosek o ustalenie prawa do zasiłku dla opiekuna za okres od 1.07.2014 do dnia wejścia ustawy w życie. Powód odmowy : ma ustalone prawo do świadczenia pielęgnacyjnego. Myślę, że najpierw powinnam złożyć wniosek o OZD i poczekać na rozwój sytuacji, co będziecie wymagali do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego, jakich oświadczeń i zaświadczeń i tu kreatywny urzędnik może sobie zażyczyć np.: zaświadczenia o moralności wystawionego przez sołtysa, czy aktualnego rozgrzeszenia od proboszcza , czy takie tam.
wwo

Napisano: 24 kwie 2014, 14:26

wwo pisze:bym nie była pewna, że jak mi je przyznacie, to nie dacie mi odmowy na mój późniejszy wniosek o ustalenie prawa do zasiłku dla opiekuna za okres od 1.07.2014 do dnia wejścia ustawy w życie. Powód odmowy : ma ustalone prawo do świadczenia pielęgnacyjnego.
Pomyliłaś rok, ale rozumiem, że chodziło Ci o lipiec 2013. I oczywiście, źle rozumujesz bo w okresie od 1 lipca 2013 do dnia wejścia nie miałaś ustalonego prawa do SP. Jak masz ustalone teraz to zgodnie z ustawą ZDO dostaniesz do dnia poprzedzającego uzyskania prawa do SP.
wwo pisze:kreatywny urzędnik może sobie zażyczyć np.: zaświadczenia o moralności wystawionego przez sołtysa, czy aktualnego rozgrzeszenia od proboszcza , czy takie tam.
Nie może.
wwo pisze:co będziecie wymagali do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego
To co zawsze. Nic się w zakresie SP od maja nie zmienia z wyjątkiem jego kwoty.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2014, 14:32

OK dzięki.
wwo

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]