wyrównanie składek zsdr i em/rent - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 lis 2021, 20:49

witam,mam problem z klientką ktora krus wylaczyl z ubezpieczenia emer i rent oraz zdr z data wstecz od 19.06.2013!! decyzja krus z listopada br.!
Klientka sama oplacala skladki krus od 2005r., zas od 2011 pobiera świadczenie pielegnacyjne. nie byly oplacane skladki przy naszym swiadczeniu piel, bo byla w krusie.
teraz krus wydal decyzje o wylaczeniu jej z data z 2013r. z uwagi na jakies zmiany w tym okesie w przepisach, i ona nie dostanie zwrotu kasy na skladki co opłacała do krusu. w sumie nie wiem dlaczego.
Nie wiem tez czemu dopiero teraz krus sie obudzil, bo do wniosku z 2011 i do tego ktory zlozyla w czerwcu 2013 były zaświadczenia z krus ze podlega ubezpieczeniu, wiec krus o wszystkim wiedzial, ze bierze świadczenie.
Moje pytanie: czy moge jej wyrównac składki wstecz zdr i em-rent od daty wurzucenia jej z krus?? bo w sumie to taki mamy obowiazek - oplacac skladki od świadczen?? klientka to mezatka, jej maz pracował w roznych zakladach pracy, był rejestrowany w pup. co moge w tym temacie zrobic?? moze ktos cos poradzi, lub mi wyjasni czemu dopiero teraz krus tak zrobił...
maggi_24
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 22 maja 2009, 13:36
Zajmuję się:

Napisano: 02 gru 2021, 11:48

ja bym napisała do KRUSu prośbę o wyjaśnienie i że to Was naraża na odsetki-wyrównanie za taki okres, równocześnie bym napisała do zusu (albo po otrzymaniu wyjaśnień z KRUSu podłączyła te wyjaśnienia pod pismo do ZUS), czy powinniście wyrównać, i czy może Was jakość zwolnic z odsetek; To jest indywidualny przypadek i ogólne interpretacje nic nie pomogą; W zasadzie jak zaczęliście płacić świadczenie to Pani miała chyba złożone oświadczenie, że ma prawo do ubezpieczeń społ., z innego tytułu, więc chyba ZUs powinien to wziąć pod uwagę.
mgops7
Podinspektor
Od: 13 paź 2017, 13:51
Zajmuję się: płace, księgowość

Napisano: 02 gru 2021, 12:51

na marginesie dodam, że od listopada 2015 roku osoba pobierająca św., piel., mogła sobie wybrać, gdzie mamy płacić składki, czy do Zusu, czy do Krusu; my aktualnie żądamy w oświadczeniu deklaracji gdzie kto sobie życzy składki, KRUS jest taniej;
mgops7
Podinspektor
Od: 13 paź 2017, 13:51
Zajmuję się: płace, księgowość

Napisano: 06 gru 2021, 15:32

możesz ale tylko 5 lat
baranowska
Praktykant
Od: 12 paź 2020, 11:51
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 07 gru 2021, 9:32

Korekty ja bym zrobiła za cały okres,należności z tytułu składek + odsetki za 5 lat wstecz.
MKZ
Stażysta
Od: 28 paź 2016, 14:51
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem