wysokość świadczeń dla rodzin zastępczych
Re: wysokość świadczeń dla rodzin zastępczych
Ja w ogóle to mam dylemat jak brać dochód dziecka netto czy brutto?, nigdzie nie znalazłam odnośnika w nowej ustawie. Dopiero przy usamodzielnieniach jest mowa o ustawie o świadczeniach rodzinnych. Ma ktoś z was interpretację do tego lub może mi pomóc jak mam ten dochód brać.
No i słuchajcie, jak jest z tym dodatkiem dla sierot zupełnych - jest dochodem czy nie wg nowych przepisów?
Nie jest. Chyba, że według jakichś zusowskich przepisów jest zaliczane do uposażenia rodzinnego ale nie sądzę bo uposażenie rodzinne to tyczy się chyba tylko prokuratorów, mundurówek.
Iza - to jest twoja subiektywna opinia, czy może Waszego prawnika lub MPiPS? Swoją drogą ja też sądzę, ze nie jest dochodem, ale..... różnie to bywa:)
To jest moja subiektywna ocena. My nawet prawnika nie mamy w PCPR
a ten ze starostwa, z którego usług możemy rzekomo korzystać nie bardzo zagłębia się w nasze sprawy i na wszelkie zapytania, które muszę kierować pismem, czekam miesiąc.

u nas radca twierdzi, że dodatek nie jest dochodem i ja tak będę to traktować.
Dodatek nie jest dochodem.
Dochód liczymy brutto.
Poprzednio liczyliśmy netto bo ups mówiła że dochód pomniejszamy.... W ustawie o pieczy nie ma odnośnika że pomniejszamy więc moim zdaniem liczymy brutto.
U nas tak podchodzimy.
Dochód liczymy brutto.
Poprzednio liczyliśmy netto bo ups mówiła że dochód pomniejszamy.... W ustawie o pieczy nie ma odnośnika że pomniejszamy więc moim zdaniem liczymy brutto.
U nas tak podchodzimy.
tu jest otrzymywanych i tam było otrzymywanych a pomniejszanie dochodu dotyczycło wyłacznie ustalenia dochodu do kryterium dochodowego więc nie wiem po co wsdzystko komplikowac
U nas prawnik stwierdził, że dodatek sierocy jak sama nazwa wskazuje jest dodatkiem do renty (nie można dostać samego dodatku dla sierot) i jako taki, jest elementem renty. Więc my będziemy go traktować jako dochód dziecka.
Coś w tej interpretacji jest, bo decyzja ZUS jest o przyznaniu renty rodzinnej a nie o przyznaniu renty rodzinnej i zasiłku sierocego.
Coś w tej interpretacji jest, bo decyzja ZUS jest o przyznaniu renty rodzinnej a nie o przyznaniu renty rodzinnej i zasiłku sierocego.
Masz rację, ale myślę, że tu należny zastosować antologię do starego przepisu ustawy ops o dochodzie dziecka - tam wyraźnie pisze renta wraz z dodatkiem sierocym, wiec jeśli tutaj napisali tylko renta to raczej bez dodatku sierocego. My w każdym razie nie liczymy dodatku do dochodu.
A co do tematu brutto czy netto to także uważam, że należy zastosować analogię o czym już wyżej napisała małgorzata.
A co do tematu brutto czy netto to także uważam, że należy zastosować analogię o czym już wyżej napisała małgorzata.
Oprócz wysokość świadczeń dla rodzin zastępczych - Stare tematy przeczytaj również:
Ankiety placówek opiekuńczo-wychowawczych przesyłane do DOPS
sprawozdanie pfron
z pracownika na koordynatora
Dokumenty dla RB
rodziny na dotychczasowych zasadach
Porozumienia
ocena syt. dziecka w rz
rodzina spokrewniona czy niezawodowa
zespół ds pieczy zastępczej
Tekst ustawy przyjęty przez Senat -bez poprawek
Nowelizacja ustawy
udzielenia świadczeń dla rodziny zastępczej