witam, mam klienta, który od lat korzysta z zasiłku stałego, ma umiarkowany stopień niepełnosprawności wydany na stałe i zawsze wykazywał zerowy dochód. W listopadzie 2017 roku otrzymał emeryturę w wysokości 10,58 zł miesięcznie/ to nie jest żart/ , był zrobiony wywiad aktualizacyjny, w którym pracownik zawnioskował kontynuację zasiłku, wysokość świadczenia bez zmian gdyż dochód nie zmienił się o przynajmniej 10% kryterium dochodowego. Obecnie jest zmiana kryterium dochodowego - jak wyliczyć wysokość świadczenia, czy w różnicy między nowym kryterium a jego śmieszną emeryturą czy dać w pełnej wysokości, bo dochód nadal nie zmienił się o 10%.
ja bym chyba odjęła tą kwotę emerytury od kryterium dochodowego.. wydaje mi się, że od nowa robimy wyliczenie, jakby w trakcie znów mu coś doszło, tak jak będzie to np z zasiłkiem pielęgnacyjnym, który od listopada wzrośnie, to wtedy rozpatrywać, czy nie przekracza tego 10%, ale może ktoś się jeszcze wypowie w tej kwestii
jednak z drugiej strony te obliczenie przekraczać będzie maksymalną kwotę zasiłku stałego, tj. 645 zł.. więc czy tak czy siak należałoby pewnie wypłacać w pełnej wysokości
Ostatnio zmieniony 16 paź 2018, 13:49 przez Social_Worker, łącznie zmieniany 1 raz.