figurowanie w rejestrach podatkowych a prowdzenie gospodarst - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 paź 2018, 13:06

Witam, mam dylemat dotyczący posiadania gospodarstwa rolnego... Wystąpiłam do UG z wnioskiem o udostępnienie danych dot. wielkości posiadanego przez petenta gospodarstwa rolnego. Otrzymałam następującą odpowiedź: "w/w Pan figuruje w rejestrach wymiarowych podatków i opłat lokalnych jako podatnik gruntów rolnych położonych na terenie gminy .... o powierzchni 5,3 ha fiz/ 2,88 ha przeliczeniowych".
Z tłumaczeń Pana oraz znajomości sytuacji przez pracownika socjalnego wynika, że kiedyś ziemia ta należała do brata petenta, który przed kilku laty zmarł. Rodzeństwa na dzień dzisiejszy pozostała czwórka, a sprawy spadkowej podobno jeszcze nie było. Jedak UG wydał zaświadczenie tylko na tego petenta, gdzie widnieje "Udział 1/1".
Pan się do ziemi nie przyznaje jakoby była już jego, rzekomo podatek opłaca dzierżawca, który pobiera także dopłaty z tej ziemi..
Pan przyciśnięty do ściany stwierdził, iż dostaje 100 zł na rok za dzierżawę ziemi.
Teraz mój dylemat, czy jeśli Pan nie przedstawił mi żadnej umowy dzierżawy, nakazów podatkowych, ja mam prawo doliczać mu dochód z ziemi do dochodu (5,3 ha x 308 zł?) wtedy Pan przekracza kryterium os samotnie gospodarującej..
Social_Worker
Stażysta
Od: 18 paź 2017, 12:28
Zajmuję się: PS

Napisano: 16 paź 2018, 14:03

z zaświadczenia wynika, że pan jest właścicielem więc przeliczasz ha przeliczeniowe x 308 zł i tak ustalasz dochód
ipsirka
Stażysta
Od: 09 mar 2017, 8:30

Napisano: 16 paź 2018, 14:15

nawet jeśli w oświadczeniu wpisał, że żadnego dochodu prócz tych 100 zł rocznie nie ma z tej ziemi?
Social_Worker
Stażysta
Od: 18 paź 2017, 12:28

Napisano: 16 paź 2018, 14:30

Liczysz dochody z ha przeliczeniowych
Percia
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 11:34

Napisano: 16 paź 2018, 14:42

Ziemia może sobie nawet leżeć ugorem - jest właścicielem, liczysz hektary.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x