Wysyłać do ROPSu czy nie ?????

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
hmm
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Wysyłać do ROPSu czy nie ?????

Post autor: hmm »

Babka złożyła wniosek na dwójkę dzieci i dochodowo będzie łapać. Problem taki, że za trzy miesiące mąż wyjedzie na 1,5 miesiąca do Niemiec - niemiecki pracodawca, niemieckie składki odprowadzane. Robić wtedy wstrzymanie i wysyłać do ROPSu? Skoro nawet nie będzie tu uzyskanego dochodu za drugi miesiąc?
Natalia.św
Starszy referent
Zajmuję się: Św
Kontakt:

Re: Wysyłać do ROPSu czy nie ?????

Post autor: Natalia.św »

my wysyłamy
Awatar użytkownika
rysia
Stażysta
Zajmuję się: ŚW,SR,FA
Kontakt:

Post autor: rysia »

tak, też wysyłam
hmm
Stażysta
Kontakt:

A po 1,5 miesiąca znów będzie tutaj w Polsce i co wtedy może na nowo składać u nas wniosek czy czeka na decyzję marszałka?
Natalia.św
Starszy referent
Zajmuję się: Św
Kontakt:

Post autor: Natalia.św »

a dlaczego ma składać nowy wniosek? my wysyłamy do rops i normalnie świadczenie wypłacamy
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Teraz to Cię w ogóle nie dotyczy. Wyślesz dopiero, kiedy wyjedzie. Żeby zainteresować tym ROPS, on musi przebywać za granicą w dniu składania wniosku, w dniu wydania decyzji lub po wydaniu decyzji. Za trzy miesiące wysyłasz zapytanie, czy zachodzi koordynacja, dalej wypłacasz świadczenie i czekasz na odpowiedź.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
hmm
Stażysta
Kontakt:

noteev pisze:Teraz to Cię w ogóle nie dotyczy. Wyślesz dopiero, kiedy wyjedzie. Żeby zainteresować tym ROPS, on musi przebywać za granicą w dniu składania wniosku, w dniu wydania decyzji lub po wydaniu decyzji. Za trzy miesiące wysyłasz zapytanie, czy zachodzi koordynacja, dalej wypłacasz świadczenie i czekasz na odpowiedź.
Tak wiem wiem, że muszę zająć się tym dopiero jak ten facet wyjedzie ale chciałam teraz wiedzieć bo babka mnie o tym poinformowała przy składaniu wniosku :) dzięki!
rainbow
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DW/ŹC/DE/DG
Kontakt:

Post autor: rainbow »

przyjmujesz wniosek i przyznajesz na dwojke dzieci, a za trzy miesiące niech przyjdzie i napisze oświadczenie ze mąż wyjechał do pracy za granice do Niemiec, i wtedy przesyłasz wszystko do ROPS, i dalej wypłacasz
basik01
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: basik01 »

my w takich przypadkach nie wysyłamy dokumentów tylko najpierw zapytanie czy zachodzi koordynacja, cały czas wypłacamy świadczenia, jak przyjdzie odp. z ROPS że jest koordynacja to uchylamy i dopiero przekazujemy do Marszałka
dgmops500plus
Praktykant
Kontakt:

Post autor: dgmops500plus »

A jak wysyłacie wszystkie dokumenty do ROPSU to żądacie też od strony tłumaczenia umowy o pracę?
ODPOWIEDZ