wysyłka decyzji i przelew - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 19 maja 2016, 15:16

Czy praktykujecie takie rozwiązanie ze jednego dnia wysyłka pocztą decyzji i w tym samym dniu przelewy na konto/ Może tak być czy nie bardzo...?
gops.lo.

Napisano: 19 maja 2016, 16:34

Formalnie jest to błąd.
Decyzja wiąże organ od momentu jej doręczenia stronie. Nie ma zwrotki, nie ma decyzji, a co za tym idzie wypłaty.
Praktyka jest jednak różna.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2016, 17:04

a art. 27 ust. 3 ???
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2016, 18:01

Zapis art. 27 ust. 3 nie daje nam prawa do wypłaty świadczenia jeżeli decyzja nie jest odebrana.
Konsultowane z naszym "mecenasem" - decyzja trafia do obrotu prawnego w momencie jej odebrania przez stronę.
W decyzjach nie ma konieczności nadawania rygoru natychmiastowej wykonalności bo jest art 27 ust. 3.
Stefan

Napisano: 19 maja 2016, 20:22

ewalu :o
decyzja wchodzi do obiegu prawnego z chwilą doręczenia i od wtedy jest natychmiast wykonalna
kasia22

Napisano: 19 maja 2016, 21:13

ewalu pisze:a art. 27 ust. 3 ???
ewalu miła z ciebie dziewczyna ale jedyne co dobrze potrafisz to powtarzać odpowiedzi mądrzejszych od ciebie forumowiczów. Jeśli nie znasz opinii na dany temat takich osób jak Tom ,Iks ,Kb ,Kronosa79, Elmer to może mądrzej byłoby jakbyś powstrzymała się od wypowiedzi?
&&&

Napisano: 19 maja 2016, 22:26

może i mogę się powstrzymać .. ja zapytałam .. nie nakazałam :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 20 maja 2016, 7:40

to jak to jest faktycznie z tymi decyzjami??
monkaaaaa

Napisano: 20 maja 2016, 8:01

monkaaaaa pisze:to jak to jest faktycznie z tymi decyzjami??
Wszystko już zostało napisane. Zgodnie z prawem nie powinnaś dokonać wypłaty nie mają c w aktach dowodu doręczenia. W praktyce gminy robią różnie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 20 maja 2016, 8:08

ok, dzięki tak właśnie myślałam :)
monkaaaaa

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]