wysyłka decyzji i przelew

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
gops.lo.

wysyłka decyzji i przelew

Post autor: gops.lo. »

Czy praktykujecie takie rozwiązanie ze jednego dnia wysyłka pocztą decyzji i w tym samym dniu przelewy na konto/ Może tak być czy nie bardzo...?
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: wysyłka decyzji i przelew

Post autor: kronos79 »

Formalnie jest to błąd.
Decyzja wiąże organ od momentu jej doręczenia stronie. Nie ma zwrotki, nie ma decyzji, a co za tym idzie wypłaty.
Praktyka jest jednak różna.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Awatar użytkownika
ewalu
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ewalu »

a art. 27 ust. 3 ???
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Stefan

Post autor: Stefan »

Zapis art. 27 ust. 3 nie daje nam prawa do wypłaty świadczenia jeżeli decyzja nie jest odebrana.
Konsultowane z naszym "mecenasem" - decyzja trafia do obrotu prawnego w momencie jej odebrania przez stronę.
W decyzjach nie ma konieczności nadawania rygoru natychmiastowej wykonalności bo jest art 27 ust. 3.
kasia22

Post autor: kasia22 »

ewalu :o
decyzja wchodzi do obiegu prawnego z chwilą doręczenia i od wtedy jest natychmiast wykonalna
&&&

Post autor: &&& »

ewalu pisze:a art. 27 ust. 3 ???
ewalu miła z ciebie dziewczyna ale jedyne co dobrze potrafisz to powtarzać odpowiedzi mądrzejszych od ciebie forumowiczów. Jeśli nie znasz opinii na dany temat takich osób jak Tom ,Iks ,Kb ,Kronosa79, Elmer to może mądrzej byłoby jakbyś powstrzymała się od wypowiedzi?
Awatar użytkownika
ewalu
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ewalu »

może i mogę się powstrzymać .. ja zapytałam .. nie nakazałam :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
monkaaaaa

Post autor: monkaaaaa »

to jak to jest faktycznie z tymi decyzjami??
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

monkaaaaa pisze:to jak to jest faktycznie z tymi decyzjami??
Wszystko już zostało napisane. Zgodnie z prawem nie powinnaś dokonać wypłaty nie mają c w aktach dowodu doręczenia. W praktyce gminy robią różnie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
monkaaaaa

Post autor: monkaaaaa »

ok, dzięki tak właśnie myślałam :)
ODPOWIEDZ