wytyczne odnośnie PPK - Kadry

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 sie 2024, 19:23

dzień dobry, czy ktoś posiada wytyczne Urzędu Wojewódzkiego albo Ministerstwa w sprawie PPK dla dodatku motywacyjnego dla pracowników pomocy społecznej?
Biankaaa
Praktykant
Od: 26 sty 2019, 0:23
Zajmuję się: Wszystkim po trochę :D

Napisano: 09 wrz 2024, 8:24

Warmińsko-Mazurski Urząd Wojewódzki w Olsztynie takie przysłał nam wytyczne odnośnie PPK: "W zakresie PPK uprzejmie informuję, iż Program nie obejmuje wpłat na PPK. Należy mieć na uwadze że jest to wpłata, a nie składka, ponadto przynależność do PPK jest dobrowolna. Program nie obejmuje wpłat na PPK."
slapi
Stażysta
Od: 09 paź 2014, 11:00
Zajmuję się: dm/de/kadry/płace

Napisano: 09 wrz 2024, 9:11

slapi pisze:
09 wrz 2024, 8:24
Warmińsko-Mazurski Urząd Wojewódzki w Olsztynie takie przysłał nam wytyczne odnośnie PPK: "W zakresie PPK uprzejmie informuję, iż Program nie obejmuje wpłat na PPK. Należy mieć na uwadze że jest to wpłata, a nie składka, ponadto przynależność do PPK jest dobrowolna. Program nie obejmuje wpłat na PPK."
Tak, wychodziło by że PPK będzie pokrywane z własnych.
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 09 wrz 2024, 14:03

No ja akurat nie przewidziałam tego w budżecie i bardziej przychylam się do tego żeby nie liczyć PPK tylko nie wiem czy tak można?
slapi
Stażysta

Napisano: 09 wrz 2024, 14:24

slapi pisze:
09 wrz 2024, 14:03
No ja akurat nie przewidziałam tego w budżecie i bardziej przychylam się do tego żeby nie liczyć PPK tylko nie wiem czy tak można?
nie wiem czy to pomoże ale wklejam cytat z maila od PPK:

zgodnie z art. 26-27 ustawy z 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych (t.j. Dz.U. z 2024 r. poz. 427), dalej „ustawa o PPK", wpłaty do PPK stanowią określony procent wynagrodzenia uczestnika PPK, zgodnie z definicją „wynagrodzenia" zawartą w art. 2 ust. 1 pkt 40 ustawy o PPK. Pracodawca ma obowiązek obliczyć i pobrać wpłaty do PPK przy zastosowaniu takiej stawki procentowej, jaka wynika z przepisów ustawy o PPK, od wynagrodzenia w rozumieniu tej ustawy.

„Wynagrodzeniem" w rozumieniu ustawy o PPK jest podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe uczestnika PPK, o której mowa w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych, bez stosowania ograniczenia, o którym mowa w art. 19 ust. 1 tej ustawy (tzw. 30-krotność), oraz z wyłączeniem podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe osób przebywających na urlopie wychowawczym oraz pobierających zasiłek macierzyński lub zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego.
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 09 wrz 2024, 15:13

slapi pisze:
09 wrz 2024, 14:03
nie można, musisz naliczyć PPK pracodawcy 1,5% z dodatku.

Jeszcze trochę się okaże, że i dodatek będziemy musieli liczyć do podstawy "13" i do wypłat jubileuszu..
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 09 wrz 2024, 15:24

Pieniędzy co kot napłakał a wymyślają że hoho.
slapi
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x