wywiad alimentacyjny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 05 gru 2013, 17:01

Matka klienta deklaruje pomoc comiesięczną w konkretnej kwocie. Mam sporządzony wywiad alimentacyjny. Czy do tego musi mój kierownik zawrzeć z nią umowę na tą pomoc? Czy wystarczy doliczać do dochodu klienta tą kwotę na podstawie wywiadu?
~izabelka

Napisano: 05 gru 2013, 17:28

moim zdaniem wystarczy wywiad, ale nigdy tak nie miałam, więc nie jestem pewna na 100 %
~Asia

Napisano: 06 gru 2013, 11:12

wypowie się ktoś jeszcze??
~izabelka

Napisano: 06 gru 2013, 11:43

Wywiad alimentacyjny lub umowa. Skoro masz wywiad z deklaracją pomocy to jest wystarczające.
~wwz

Napisano: 06 gru 2013, 14:18

Art. 103. 1. Kierownik ośrodka pomocy społecznej i kierownik powiatowego centrum pomocy rodzinie może, w drodze umowy, ustalić z małżonkiem, zstępnymi lub wstępnymi wysokość świadczonej przez nich pomocy na rzecz osoby ubiegającej się o przyznanie świadczenia. W tym przypadku nie stosuje się art. 96 ust. 1 pkt 3.

Nie ma tutaj żadnej dowolności !! Jest wywiad alimentacyjny z zadeklarowana kwota pomocy - musi być umowa.
Notabene jest to najchętniej pomijany przez kierowników OPS art. ustawy. bo za dużo z nim pracy.
Ale gonić pracowników socjalnych do sporządzania wywiadów alimentacyjnych i straszyć konsekwencjami za ich brak to potrafią doskonale .

~herbi

Napisano: 06 gru 2013, 14:23

Może tzn. że nie jest to obligo.
~kt

Napisano: 06 gru 2013, 14:37

My traktujemy wywiad al jako umowę, kontrola się nie czepiła.
~Wredna

Napisano: 06 gru 2013, 16:09

Art. 107. 1. Rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza się w celu ustalenia sytuacji osobistej, rodzinnej, dochodowej i majątkowej osób i rodzin, w tym osób, o których mowa w art. 103.

Jeśli wystarczałby tylko wywiad to po co art 103. ust.1. - powinien zostać usunięty.
Poza tym z tego co pamiętam to na wywiadzie alimentacyjnym nie ma nigdzie podpisu kierownika.

Tak więc w większości te wywiady alimentacyjne z punktu użytecznosci dowodowej są niewiele warte

~herbi

Napisano: 06 gru 2013, 17:00

a jednak nie było w pokontrolnych uwag i to nie pierwsza kontrola i myślę ,że zwyczajnie jest problem z interpretacją
~Wredna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x