wywiad -nie mogę zastać osoby - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 09 mar 2015, 10:46

petentka złożyła za pośrednictwem poczty wniosek o pomoc, jest zarejestrowana w pup, ale nie mogę zastać jej w środowisku , byłam 3 razy ( raz mnie nie wpuściła), wysłałam pismo że w piątek 6 marca o 10 będę w środowisku niestety też jej nie zastałam.
Co w takim przypadku mam dalej robić, bardzo proszę o pomoc
NataliaJ -Nowa

Napisano: 09 mar 2015, 11:23

Możesz odmówić z powodu braku możliwości przeprowadzenia wywiadu środowiskowego a tym samym z powodu braku współdziałania strony z pracownikiem socjalnym w poprawie jej trudnej sytuacji życiowej a to już art. 11 ups. Masz takie prawo a do sprawy dołączyć notatkę, że byłaś ale Cie nie wpuściła. ;) pozdrawiam
mgda

Napisano: 09 mar 2015, 11:50

hej, według mnie to nie odmowa a umorzenie postępowania, bo decyzję wydaje się po przeprowadzeniu wywiadu - patrz art. 106 ust. 4 ustawy o pomocy społ. Jednak najpierw wysłałabym do Klientki 2-3 pisma (w pewnych odstępach) z prośbą o kontakt - oczywiście za potwierdzeniem odbioru.
babka

Napisano: 09 mar 2015, 12:09

U nas wzywamy osobę pisemnie do wskazania w terminie 7 dni, daty przeprowadzenia wywiadu środowiskowego, jeżeli tego nie zrobi skutkuje to pozostawieniem podania bez rozpatrzenia.
Renia 78

Napisano: 09 mar 2015, 15:05

w pomocy społecznej nie możemy sprawy pozostawić bez rozpatrzenia daj decyzję odmowną z art.107 ust.4a :roll:
funia

Napisano: 09 mar 2015, 20:18

Ja właśnie miałam taki sam przypadek. Byłam pod wskazanym adresem, nikogo tam nie zastałam, od sąsiadów w tym sołtysa dowiedziałam się że klient tam nie mieszka, wysłałam pismo, klient nie odebrał. Sprawa pozostała bez rozpatrzenia. Decyzji nie można wydać bo nie ma przeprowadzonego wywiadu środowiskowego.
123nowa

Napisano: 09 mar 2015, 21:19

Och jak w tych małych ops mało wiecie, macie małe doświadczenie, nie ma się co dziwić, że głupoty robicie. Idźcie na szkolenie jak najprędzej z kpa.
A gdzie znajomości z innymi ops, aby można było dopytać o trudne sprawy? Odpowiadając na pytanie informuję, że postępowanie administracyjne można umorzyć tylko wtedy, gdy świadczeniobiorca zmarł, zrezygnował z pomocy sam lub złożył wniosek w tym samym miesiącu na ten sam cel. W innym przypadku należy wydać decyzję. W tym konkretnym decyzję odmowną powołując się na brak współpracy, art. 11 ust.2 ups. Przed wydaniem decyzji wizyta socjalnego w domu raz - notatka służbowa że świadczeniobiorcy nie było, wizyta w domu dwa - notatka służbowa że świadczeniobiorcy nie było, wezwanie na wywiad środowiskowy z podanym konkretnym terminem ale najlepiej nie, tj. takie wezwanie aby świadczeniobiorca sam zgłosił się w terminie 7 dni od otrzymanego wezwania i ustalił termin wywiadu. Wezwanie wysłać ze zwrotką. Jeżeli w terminie 7 dni od daty doręczenia wezwania świadczeniobiorca nie zgłosi się to 8 dnia wydać decyzję odmowną i wysłać ze zwrotką. Jeżeli się zgłosi to ustalić termin wywiadu niezwłocznie i w zależności od tego co ustalono na wywiadzie i jakie zebrano dokumenty wydać decyzję. Takich spraw mam bez liku i to m.in. wygranych w SKO i WSA
yyy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem