Napisano: 19 sty 2015, 16:44
Pewnie wywołam burze dyskusji i spowoduje dyskomfort dla wielu, ale mam pewne wątpliwości i pytania z tymi wywiadami a w szczególności z płaceniem ekstra ze środków komisji za przeprowadzenie tych wywiadów.
I tak:
1. Kiedy pracownik socjalny i na bazie jakich uprawnień wchodzi w środowisko?
- po mojemu w czasie godzin pracy w OPS-sie i na podstawie legitymacji służbowej pracownika socjalnego.
2. Na okoliczność jakich czynności służbowych zostaje wydana pracownikowi socjalnemu legitymacja służbowa upoważniająca go do pracy w środowisku?
- po mojemu na okoliczność realizacji zadań wynikających z ustawy o pomocy społecznej (bo do wywiadów na dodatki mieszkaniowe już jest inna legitymacja i inne upoważnienie)
3. Czy pracownik socjalny jest upoważniony do korzystania z legitymacji upoważniającej go do wejścia w środowisko poza godzinami pracy w OPS w celu realizacji innych zadań niż zadania wynikające z ustawy o pomocy społecznej?
- po mojemu nie, ponieważ jego uprawnienia wynikające z legitymacji pracownika socjalnego obowiązują w czasie godzin pracy i w związku z realizacją zadań pomocy społecznej.
4. Na bazie jakich uprawnień i kto może w takim razie robić jakiekolwiek wywiady czy zbierać informacje w terenie dla GK RPA?
- po mojemu jedynie instytucje, tzn. OPS i Policja a nie osoby fizyczne pracujące w tych instytucjach po godzinach pracy
5. Dlaczego OPS ma współpracować z GK RPA w kontekście zmotywowania osoby do podjęcia leczenia odwykowego?
- po mojemu dlatego, iż ustawa o pomocy społecznej mówi iż pomocy udziela się w wypadku alkoholizmu a jedną z form udzielanej pomocy jest prowadzona praca socjalna. Poza tym realizacja Gminnego Programu Profilaktyki i RPA jest częścią Strategi Rozwiązywania Problemów Społecznych dla Gminy która jest przyjęta uchwałą Rady Miejskiej.
6. Czy w takim razie jest podstawa prawna do tego, by komukolwiek ekstra płacić za przeprowadzenie wywiadów dla komisji w sytuacji jak nikt nie ma uprawnień do wejścia w środowisko poza instytucjami?
- po mojemu nie, ponieważ byłoby to dublowanie płacy za te same godziny pracy dla pracownika socjalnego.
7. Jak w takim razie ma pracować komisja skoro OPS odmawia jakichkolwiek informacji komisji?
- po mojemu i zdaniem radców prawnych a także zdaniem 3 przewodniczących wydziałów rodzinnych sądów rejonowych z którymi jako przewodniczący komisji RPA współpracuję, komisja występuje do OPS-u z wnioskiem o rozeznanie sytuacji, podjęcie pracy socjalnej i zwrotną informację na temat osoby w stosunku do której prowadzone jest postępowanie o leczenie. Jeżeli OPS odmawia to musi to zrobić na piśmie. Odmowę OPS-u podłączamy do dokumentacji sądowej klienta i wtedy jeżeli sąd uzna że wywiad jest niezbędny to na wniosek sądu OPS robi pełny wywiad.
Wnioski:
1. Nikt nie ma prawa zbierać jakichkolwiek informacji na temat drugiego człowieka jeżeli nie wynika to wprost z przepisów prawa bo narazimy się na odpowiedzialność karną
2. Nie można bezmyślnie wydawać pieniędzy na robienie wywiadów przez osoby nie upoważnione, bo narazimy się jako decydenci tych środków na dyscyplinę finansów publicznych i ewentualny zwrot tych środków do budżetu.
Pozdrawiam