Wywiad środowiskowy a przysługiwanie świadczenia - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 13 sty 2017, 15:40

Witam, mam problem z jedną sprawą.

Mamy rodzinę 2+2, małżeństwo. Facet złożył wniosek i od maja pobiera na drugie dziecko. Kilka miesięcy później wniosek składa żona, na pierwsze i drugie dziecko oświadczając, ze dzieci są z nią, pod innym adresem (nie mieszka z mężem, rozwód w trakcie). W grudniu wysyłam 2x wniosek o wywiad środowiskowy - do niej i do niego. Teraz w styczniu przychodzi odpowiedź na wniosek o wywiad wysłany do matki - dzieci są z nią. Zakładam, że w takim razie z drugiego wywiadu będzie wynikało, że dzieci nie są przy ojcu. Jeśli ten drugi wywiad przyjdzie jeszcze w styczniu, to czy jemu uchylam decyzję od 01.01.2017, od dnia przeprowadzenia wywiadu (którego z wywiadów?), czy od 01.02.2017 jako że świadczenie jest niepodzielne i zostało już przelane za styczeń? Jej z kolei ustalam od 01.01.2017, czy od 01.02.2017? Świadczenie nie może być wypłacone 2x na to samo dziecko, ale z art 23.3 wynika, że jej się należy od stycznia.
Krzysztof01

Napisano: 13 sty 2017, 20:53

Wezwij do złożenia wyjaśnień i ustal kto faktycznie sprawuje opiekę nad dziećmi i z kim zamieszkują. Niech się dogadają, przecież to są pieniądze dla dzieci, w składzie rodziny i tak muszą być i matka i ojciec bo nie ma rozwodu.
Gość

Napisano: 26 kwie 2017, 11:45

podstawą wezwania do złożenia wyjaśnień tylko art 20 pkt2 czy jeszcze coś powinno być?
Bo mam taką sytuację: Pani po rozwodzie pobiera 500 na jedyne ich dziecko, wyrokiem sądu dziecko przy niej. Ale okazuje się że faktycznie to ojciec opiekuje się dzieckiem i on chciałby ubiegać się o świadczenie w swojej gminie.
Anka25
Referent
Od: 29 mar 2017, 15:20
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x