wywiad - wydatki większe niż dochody - co robić? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 05 lut 2025, 12:23

witam,
w sprawie o przyznanie dodatku mieszkaniowego zleciłam wykonanie wywiadu środowiskowego, z wniosków z wywiadu wynika jasno, że wydatki za 3 m-ce są większe niż dochody. Pracownik przeprowadzający wywiad nie docisnął wnioskodawcy pod kątem wyjaśnienia tej rozbieżności. Wnioskodawca nie chciał przyznać się że ma prace dorywcze, pomoc rodziny lub cokolwiek innego.
Oczywiście brak oszczędności, brak zasobów majątkowych itd.
Zastanawiam się co z tym fantem zrobić?

Może mieliście podobny dylemat? dodam, że goni mnie termin, wiec proszę o pomoc,
z góry dziękuję
Gaszek78
Praktykant
Od: 31 paź 2018, 11:05
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 05 lut 2025, 13:00

Gaszek78 pisze:
05 lut 2025, 12:23
witam,
w sprawie o przyznanie dodatku mieszkaniowego zleciłam wykonanie wywiadu środowiskowego, z wniosków z wywiadu wynika jasno, że wydatki za 3 m-ce są większe niż dochody. Pracownik przeprowadzający wywiad nie docisnął wnioskodawcy pod kątem wyjaśnienia tej rozbieżności. Wnioskodawca nie chciał przyznać się że ma prace dorywcze, pomoc rodziny lub cokolwiek innego.
Oczywiście brak oszczędności, brak zasobów majątkowych itd.
Zastanawiam się co z tym fantem zrobić?

Może mieliście podobny dylemat? dodam, że goni mnie termin, wiec proszę o pomoc,
z góry dziękuję
a co tu można zrobić... z wywiadu nic nie wynikło...jeśli dasz odmowną z tytułu rażącej dysproporcji...której tu nie widać...a wnioskodawca się odwoła...SKO i tak uchyli :?
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 05 lut 2025, 13:17

no właśnie też tak myślę, ale wnioski z wywiadu mi " nie pasują" więc szukam pomysłu jakby tu nie przyznać dodatku. C :oops:
Gaszek78
Praktykant
Od: 31 paź 2018, 11:05
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 05 lut 2025, 13:54

Gaszek78 pisze:
05 lut 2025, 13:17
no właśnie też tak myślę, ale wnioski z wywiadu mi " nie pasują" więc szukam pomysłu jakby tu nie przyznać dodatku. C :oops:
może się nie odwoła...jeśli uważasz że powinna byc odmowna...napisz odmowną...
VIP

Napisano: 05 lut 2025, 14:46

co ci po dochodzie z prac dorywczych czy pomocy rodziny i tak nie wlicza się do dochodu
owszem mógł się przyznać do pomocy rodziny lub prac dorywczych i sprawa była by jasna
myślę że sko uwali decyzję odmowną bez mocnej argumentacji
Megi21
Praktykant
Od: 01 lip 2021, 14:50
Zajmuję się: PS, DM

Napisano: 05 lut 2025, 15:26

Megi21 pisze:
05 lut 2025, 14:46
co ci po dochodzie z prac dorywczych czy pomocy rodziny i tak nie wlicza się do dochodu
owszem mógł się przyznać do pomocy rodziny lub prac dorywczych i sprawa była by jasna
myślę że sko uwali decyzję odmowną bez mocnej argumentacji
na 100 % uwali... :D
VIP

Napisano: 05 lut 2025, 16:17

Cóż w takiej sytuacji można jeszcze nawet telefonicznie potwierdzić u zarządcy lokalu, czy są zaległości w opłatach. Jeśli nie ma, to wezwać pisemnie wnioskodawce do uzupełnienia wniosku tj. złożenie oświadczenia skąd miał środki na opłacenie lokalu. Nie stawi się, wniosek bezzasadny, odmówi złożenia to samo bo nie uzupełnił braków we wniosku. Oczywiście to wszystko przy założeniu, że macie 110% pewności, że wnioskodawca to zwykły kanciarz, ociekający złotem który zwyczajnie chce wyłudzić dodatek. Bo jeśli jest to zwykły jegomość co sobie trochę dorywczo dorabia a przyznać się nie chce bo komornik czy coś. To nie ma się co kopać tylko przyznać dodatek.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 06 lut 2025, 8:34

trzeba też pamiętać jaki jest cel i funkcja dodatków mieszkaniowych ;)

"Zwracali na to uwagę B. Sygit i R. Politowicz, przytaczając definicję A. Mączyńskiego, iż "dodatek mieszkaniowy jest szczególnym świadczeniem pieniężnym wypłacanym przez gminę na rzecz wskazanych w ustawie osób o niskich dochodach, którym przysługuje tytuł prawny do lokalu, w celu umożliwienia im zapłaty czynszu oraz pokrycia innych obciążających je wydatków za zajmowany lokal mieszkalny (opłaty dodatkowe, eksploatacyjne oraz niektóre koszty związane z zamieszkaniem w lokalu)" (B. Sygit, R. Politowicz, Dodatki mieszkaniowe, s. 13–14)".
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x