Witam. Zwróciłam sie do ościennego ośrodka o przeprowadzenie wywiadu z osobą bezdomną, przebywającą na ich terenie. Otrzymałam odpowiedż cytuję: że aktualizację wywidu środowiskowego z bezdomnym Panem X można przeprowadzić w momencie pobierania świadczenia na terenie gminy, czyli jednym słowy wywiad przeprowadzic zza biurka. Nie wiem jak to ugryść.
Proszę poradzcie mądre głowy. Nadmieniam że ów osoba bezdomna nadal przebywa na terenie ościennnego ośrodka. Czy naprawdę nikt nie miał takiego przypadku i z życzliwością chciałby podzieć się podejściem do sprawy.
Rozumiem, że bezdomny jest "Twój" i chcesz przyznać pomoc. Zapewne wystąpiłaś z wnioskiem o przeprowadzenie wywiadu do Ośrodka na terenie którego przebywa klient. Łaski nie robią muszą zrobić wywiad w miejscu przebywania klienta (Ośrodek dla bezdomnych czy pustostan....). To dla twoich celów jest wywiad i ty wydajesz decyzję w tej sprawie. Zadzwoń porozmawiaj..... Jeśli to nie pomoże to jest jeszcze Delegatura, która nadzoruje pracę Ośrodków - tam też możesz zadzwonić i przedstawić sytuację o danym Ośrodku i ich pracownikach. To trochę skarga, ale jak nie da rady po dobroci...…………….
Wywiad środowiskowy przeprowadza się w miejscu przebywania klienta a nie w miejscu pobierania zasiłku.... Różne rzeczy się robi, ale dziwię się, że ONI napisali to na piśmie. Porażka.