Czy dostajecie wnioski o przeprowadzenie wywiadu do świadczeń pielęgnacyjnych od działu świadczeń rodzinnych. U nas chcą by odbywało się na tzw. "gębę", czyli bez wniosku. Napiszcie ponadto, czy wy przyjmujecie oświadczenia o rezygnacji z pracy w gospodarstwie rolnym, czy są one składane przy wniosku, czy wyliczacie dochód i na podstawie jakich przeliczników, chodzi o gosp. rolne. Ponadto czy liczycie dochód z gospodarstwa rolnego, jeżeli ktoś składa oświadczenie, że rezygnuje z pracy w tym gospodarstwie, nadal jest jego właścicielem i ubezp. w KRUS? Wiem, że dużo pytań ale u nas chcą całą odpowiedzialność zrzucić na prac. socj. Pani przyjmująca wnioski informuje każdego, że to czy będzie miał przyznany zasiłek zależy od tego co pracownik napisze w wywiadzie, nawet w przypadku, gdy ktoś nie spełnia wymogów.
u nas na szkoleniu facet mówił że robimy wywiady zgodnie z zasadami wynikającymi z naszej ustawy i rozporządzeń, ja biorę dochód bieżący, wyliczam dochód zgodnie z art. 8, biorę oświadczenie od opiekuna że się opiekuje i nie pracuje, wychodzę z założenia że jestem do realizacji ustawy o pomocy społecznej i zasad innych nie muszę znać, opracowałam sobie wzór opisówki na komputerze i w każdym prawie piszę to samo- zmieniam daty, nazwiska, dochód i takie tam, bez przesady.... coś takiego na pewno musi się odbić na jakości naszej pracy
ja przeprowadzam wywiad z osobą wymagająca opieki, żadnego dochodu nie liczę, zwracam uwage na ztan zdrowia osoby, na jej najbliższe otoczenie - jego stan świadczy o jakiści sprawowanej opieki, skupiam się na chorym. dochód liczą sobie świadczenia rodzinne na podstawie własnych przepisów
Art. 7. 1. Ustalając prawo do zasiłku dla opiekuna za okres, o którym mowa w art. 2 ust. 2 pkt 2, organ, o którym mowa w art. 5 ust. 1, zwraca się do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego, na zasadach określonych w przepisach o pomocy społecznej, w celu potwierdzenia faktu sprawowania opieki przez osobę ubiegającą się o zasiłek dla opiekuna.
2. Wywiad przeprowadza się w miejscu sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną.
Brak informacji kto podpisuje wywiad. Jest napisane że na zasadach pomocy społecznej. W wywiadzie musi być informacja czy rzeczywiście opiekun opiekuje się. Wg mnie wywiad powinien być zrobiony zgodnie z przyjętą sztuką jego sporządzania. Referent rozpatrujący sprawę wybiera sobie, które informacje go interesują.
my również sporządzamy wywiady ,nie wpisując dochodu rodziny ,pozostałe rubryki wypełniamy zgodnie z ich treścią.Główny nacisk kładziemy na osobę chorą jej schorzenia i w jakim zakresie wymaga pomocy pomimo orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności
U nas przyjęto następujące zasady:
- wywiad z opiekunem w miejscu świadczenia opieki;
- nie ustalamy sytuacji dochodowej
- skupiamy się na opisówce, w której zawieramy konkretnie ile czasu opiekun spędza u osoby niepełnosprawnej, jakie czynności wykonuje, od jakiego czasu, ustalamy kto ewentualnie go zastępuje w sytuacjach awaryjnych itp., w razie wątpliwości kontaktujemy się z lekarzem czy w jego ocenie opiekun w wystarczającym stopniu zapewnia organizuje opiekę medyczną i tyle.\
A teraz pytanie: czy mamy robić aktualizacje co 6 m-cy?
My robimy wywiad z opiekunem u wymagającego opieki. Dochody spisujemy nie biorąc potwierdzeń. Opisujemy na czym polega opieka oraz dojemy do wypełnienia oświadczenie aby sam napisał na czym polega jego opieka i co robi itp.
to jest trochę idiotyczny wywiad u nas, z opiekunem w miejscu zamieszkania osoby wymagającej opieki, o kim tu w końcu pisać, przecież warunków życiowych opiekuna wcale nie widzę.
Moim skromnym zdaniem to powinna być krotka opinia o sytuacji osoby wymagającej opieki, ale......