wywiady na telefon - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 sty 2023, 12:00

Czy dalej robicie wywiady na telefon? Pytam, bo art 15o ustawy o szczególnych rozwiązaniach (...) nie mówi o okresie epidemii czy stanie zagrożenia epidemicznego, a jedynie "z przyczyn związanych z przeciwdzialaniem COVID" i dalej "w szczególności z osobą, która została poddana kwarantannie"
Czy dobrze myślę, że obecnie to takie wywiady tylko sporadycznie?
Wikkaa
Starszy referent
Od: 07 kwie 2017, 14:43
Zajmuję się: PS

Napisano: 03 sty 2023, 12:13

Też dzisiaj umieściłem ten temat na forum - ale póki co myślę, że tak, w końcu stan zagrożenia epidemią przedłużono do 31.03.2023r.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 03 sty 2023, 12:40

Xman pisze:
03 sty 2023, 12:13
Też dzisiaj umieściłem ten temat na forum - ale póki co myślę, że tak, w końcu stan zagrożenia epidemią przedłużono do 31.03.2023r.
Tak, tylko ten artykuł akurat nic nie mówi o stanie epidemii czy zagrożenia epidemicznego...
Czyli co, taki wywiad tylko ewentualnie w drodze konieczności?
Wikkaa
Starszy referent
Od: 07 kwie 2017, 14:43
Zajmuję się: PS

Napisano: 03 sty 2023, 13:19

Stan epidemii i zagrożenia (i związane z nimi ograniczenia, maseczki itp.) to właśnie zbiór działań związanych z przeciwdziałaniem COVID. Wskazuje na to choćby art 15o 1a, gdzie jest mowa akurat o stałych formach pomocy - że należy zrobić aktualizację po zakończeniu epidemii lub stanu zagrożenia epidemią.
Jak klient jest chory na COVID to wówczas w szczególności należy taki wywiad zrobić telefonicznie.
Inni klienci w mojej opinii - wg uznania - bo jak chcesz ustalić czy to jest konieczne czy nie? Pójdziesz do jednego klienta, przeniesiesz wirusa na ubraniu do drugiego - dajmy na to starszego i schorowanego...
Nie chodzi o lenistwo, kluczem jest zachowanie rozsądku. Mam klientów, którzy przez telefon powiedzą mi to samo co w swoim mieszkaniu, mam też takich, do których pójdę. Mam również takich, u których niedawno byłem (bez wywiadu, ot tak w ramach pracy socjalnej) i teraz zrobię rozeznanie telefoniczne.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x