wywiady w niepublicznym DPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 11 sie 2016, 14:15

Witam ponownie
mam pytanie dotyczące DPS prowadzonego przez ojców Kamilianów, a mianowicie czy w takim rodzaju domu zatrudniony tam pracownik socjalny może przeprowadzać wywiady środowiskowe z podopiecznymi czy musi to robić pracownik OPS z terenu danej gminy, gdyż otrzymałam taką informację że pracownik socjalny zatrudniony w niepublicznym DPS nie może przeprowadzać wywiadów środowiskowych.
Wiecie cos na ten temat?
kaska 40

Napisano: 13 sie 2016, 12:03

Witam!!! Wywiad może przeprowadzić pracownik socjalny DPS. No właśnie może, ale nie musi i zazwyczaj tak się dzieje. Zobacz sobie §5 i §7 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ w sprawie rodzinnego wywiadu środowiskowego. Pozdrawiam!!!
maszanti

Napisano: 17 sie 2016, 16:27

witam a ja znalazłam taką interpretację
W przypadku osoby umieszczonej w DPS XY będącego DPS niepublicznym, wywiady środowiskowe przeprowadzali pracownicy ww. DPS.
Zgodnie z art. 25 ust. 2 pkt 1 ustawy o pomocy społecznej: „2. Zlecanie realizacji zadań
z zakresu pomocy społecznej nie może obejmować: 1) ustalania uprawnień
do świadczeń, w tym przeprowadzania rodzinnych wywiadów środowiskowych;”,
natomiast § 7 rozporządzenia Ministra Polityki Społecznej z dnia 8 czerwca 2012 r.
w sprawie rodzinnego wywiadu środowiskowego (Dz. U. poz. 712) stanowi, że:
„W przypadku gdy osoba, u której ma być przeprowadzona część IV wywiadu
(aktualizacja wywiadu), przebywa w domu pomocy społecznej, wywiad może
przeprowadzić pracownik socjalny tego domu.”. W związku z art. 25 ust. 2 pkt 1 ww.
ustawy Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej w piśmie z 8 lipca 2013 roku (znak
DPS-I-073-33-4941-MS/13) stwierdziło, że: „(…) należy stwierdzić, że pracownicy
socjalni zatrudnieni w niepublicznych domach pomocy społecznej (bądź innych
niepublicznych placówkach) nie mogą w ramach podejmowanych działań przeprowadzać
rodzinnych wywiadów środowiskowych, ani jego aktualizacji. (…)”.

no i w tej sytuacji pracownicy OPS muszą te wywiady przeprowadzać.....
kaska 40

Napisano: 18 sie 2016, 8:45

Witam!!! Szukałaś, szukałaś i się doszukałaś. Skoro są takie zalecenia pokontrolne zostaje zrobienie tego wywiadu w DPS. Mam nadzieję że dostaniesz za to jakąś dodatkowa kasę. Powodzenia. Pozdrawiam!!!
maszanti

Napisano: 18 sie 2016, 9:39

witam
nooooo znalazłam i wcale mnie to nie cieszy, mam na swoim terenie duży DPS prowadzony przez ojców kamilianów, dla niepełnosprawnych umysłowo a do tego ogromny prywatny się buduje, więc sami rozumiecie, a na dodatkową kasę nie mam co liczyć. pozdrawiam
kaska 40

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x