Mowa o tych reklamowanych przez różne firmy "cudownych" i tańszych zamiennikach aparatów słuchowych? Kiedyś w jednej gazecie pojawił się artykuł sponsorowany jak to lekarz zachwala te urządzenia. Kilka osób przyszło z tą gazetą i pytali czy dofinansowujemy. Oczywiście z ramach przedmiotów ortopedycznych i środków pomocniczych nie, bo nie są refundowane przez NFZ. W ramach barier nie wiem, nie mieliśmy żadnego wniosku.
Dodatkowo popytałem trochę w środowisku protetyków słuchu i poczytałem w internecie, to te wzmacniacze mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc, ponieważ one nie miały żadnego procesora, który odpowiednio regulowałby poziom różnych tonów dostających się do ucha. Od tego czasu minęły chyba z 2 lata i żadnego wniosku do dziś nie mieliśmy.
Ostatnio z kolei ktoś pytał o jakiś wzmacniacz do posiadanego aparatu słuchowego, ale zapoznamy się z tym urządzeniem dopiero jak złoży wniosek na bariery w komunikowaniu, bo też wcześniej się z tym nie spotkaliśmy.
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd
może chodzi o system fm
refundacja na urządzenia wspomagające słyszenie (np.: systemy FM), która jest przyznawana raz na 5 lat, ale tylko dla osób do 26 roku życia.
może chodzi o system fm
refundacja na urządzenia wspomagające słyszenie (np.: systemy FM), która jest przyznawana raz na 5 lat, ale tylko dla osób do 26 roku życia.
Nie wiem czy to odpowiedź do mnie, ale jeśli tak, to nie chodzi o system FM, bo też na początku o tym pomyśleliśmy
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd
ja mam wniosek o wzmacniacz słuchu do aparatu słuchowego dla dziecka. Dzieciak dostał aparat z nfz i przedmiotów ale na lekcjach nie może przyswoić poprawnie informacji przekazywanych przez nauczycielkę i dla poprawy przekazu ma niby służyć tzw wzmacniacz conectclip
ja jestem na tak