Wznowienie postępowania - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 22 lis 2016, 14:05

Klientka złożyła wniosek na drugie dziecko. W składzie rodziny wpisała męża (stan cywilny: zamężna). Wydano decyzję przyznającą świadczenie na drugie dziecko. Świadczenia były wypłacane na bieżąco.
W październiku klientka złożyła wniosek o FA w związku z postanowieniem sądu - zabezpieczenie powództwa.
Komornik sądowy, który prowadzi sprawę przesłał koleżance z FA ten dokument - postanowienie o zabezpieczeniu powództwa wraz ze szczegółowym uzasadnieniem. W uzasadnieniu tym napisane jest, że mąż przebywa w Niemczech, tam prowadzi działalność gospodarczą i co najlepsze pobiera świadczenia dzieci - KINDELGELD - wypłacone z wyrównaniem w październiku 2015 r. w kwocie 90tys. zł.
Z tego wynika, że Klientka podała nieprawdę (we wniosku o 500+ zaznaczyła, że cała rodzina nie przebywa poza granicami RP).
Wysłałam Klientce wezwanie w celu złożenia wyjaśnień (chcę jej wstrzymać wypłatę SW).
Moje pytanie brzmi: co dalej z tym fantem robić? Wznowić postępowanie i uchylić(?) decyzję, potem nienależnie pobrane SW? Czy lepiej obrać jakiś lepszy schemat postępowania?
Bardzo proszę o odp.
catcha

Napisano: 22 lis 2016, 14:19

zapytanie do ROPS
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 lis 2016, 14:23

Ok - tylko przez jakimkolwiek podjęciem działań - w sensie wznowienie postępowania itp.?
Czy bezpośrednio do ROPS?
catcha

Napisano: 22 lis 2016, 14:30

żadnego wznowienia nie robisz. Wysyłasz zapytanie do ROPSu.
Jak uważasz, że czegoś ci brakuje to możesz wezwać Stronę
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 lis 2016, 15:05

Dziękuję za odpowiedź.
Wysyłam do ROPS.
catcha

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]