Klientka złożyła wniosek na drugie dziecko. W składzie rodziny wpisała męża (stan cywilny: zamężna). Wydano decyzję przyznającą świadczenie na drugie dziecko. Świadczenia były wypłacane na bieżąco.
W październiku klientka złożyła wniosek o FA w związku z postanowieniem sądu - zabezpieczenie powództwa.
Komornik sądowy, który prowadzi sprawę przesłał koleżance z FA ten dokument - postanowienie o zabezpieczeniu powództwa wraz ze szczegółowym uzasadnieniem. W uzasadnieniu tym napisane jest, że mąż przebywa w Niemczech, tam prowadzi działalność gospodarczą i co najlepsze pobiera świadczenia dzieci - KINDELGELD - wypłacone z wyrównaniem w październiku 2015 r. w kwocie 90tys. zł.
Z tego wynika, że Klientka podała nieprawdę (we wniosku o 500+ zaznaczyła, że cała rodzina nie przebywa poza granicami RP).
Wysłałam Klientce wezwanie w celu złożenia wyjaśnień (chcę jej wstrzymać wypłatę SW).
Moje pytanie brzmi: co dalej z tym fantem robić? Wznowić postępowanie i uchylić(?) decyzję, potem nienależnie pobrane SW? Czy lepiej obrać jakiś lepszy schemat postępowania?
Bardzo proszę o odp.