Witam, Pan złożył wniosek o dodatek mieszkaniowy w msc grudniu w skład rodziny wpisał syna. Teraz wyszło na jaw że syn od sierpnia przebywa w więzieniu. Proszę o udzielenie mi informacji co po kolei zrobić w takiej sytuacji.
- postanowienie o wznowieniu postepowania
- zebrać materiał dowodowy dot. potwierdzenia ze na dzien składania wniosku syn był w ZK (chociażby oswiadczenie wnioskodawcy)
- pismo o zebraniu materiału dowodowego i możliwości zapoznania się z nim
- wydanie decyzji: przeliczyć dodatek na faktyczną liczbe osób. Jesli będzie dodatek do zwrotu to zobowiazanie do zwrotu dodatku w podwójnej wysokosci. Dodatek za kolejne miesiace wypłacasz dopiero po uregulowaniu zaległosci.
Dziękuję Maxima za odpowiedź czekam na odpowiedź z zakładu karnego. Przeliczyłam panu dodatek mieszkaniowy na jedną osobę i wyjdzie mu wyższy więc o zwrocie niema mowy. bardzo bym prosiła o wzór postanowienia o wznowieniu postępowania. Z góry bardzo bardzo dziękuje.
No niestety takie życie co ja mogę. Oszukał i dostanie nagrodę więc muszę się z tym pogodzić.
To teraz muszę uchylić mu decyzję dotychczasową i wydać nową na 1 osobę.
To w takiej sytuacji stosuję sie do przepisu:
Jeżeli w wyniku wznowienia postępowania stwierdzono, że dodatek mieszkaniowy przyznano na podstawie nieprawdziwych danych zawartych w deklaracji lub wniosku, o których mowa w ust. 1, osoba otrzymująca dodatek mieszkaniowy jest obowiązana do zwrotu nienależnie pobranych kwot w podwójnej wysokości.
Daję odmowę, bo podał nieprawdziwe dane. Dodatek do zwrotu.
Nie masz napisane w przepisie, ze przeliczyć dodatek na korzysć. To nasza dobra wola.
Nawet SKO utrzymało w mocy