chodzi o to, ze na podstawie wznowienia chcesz orzec w taki sposob, ze byly nienaleznie pobrane swiadczenia? najpierw wznawiasz (postanowienie), potem wydajesz decyzje: 1. uchylasz stare decyzje; 2. orzekasz, tj. odmawiasz przyznania swiadczenia. czekasz, az bedzie prawomocne i ostateczne (moze isc dalej do WSA itd). Jak jest juz koniec to wtedy orzekasz, ze nienaleznie pobrane. tak to widze.
mam decyzje uchylone i ustalone nienależnie pobrane świadczenia, osoba miała ZP i jednocześnie DP, po sprawie w prokuraturze wyszło, że matka podpisywała za niepełnosprawnego syna wnioski przyznała się więc muszę wznowić postępowanie art. 145 § 1 pkt 1 i 2 uchylić synowi decyzji i o nienależnie pobranych i zastanawiam się czy mogę to zrobić w jednym postanowieniu a i jeszcze jak już przebrnę przez to i będę matce wydawać decyzję o zwrocie to na który punkt art. 30 się powołać
4)
świadczenia rodzinne przyznane na podstawie decyzji, której następnie stwierdzono
nieważność z powodu jej wydania bez podstawy prawnej lub z rażącym na
ruszeniem prawa
albo świadczenie rodzinne przyznane na podstawie decyzji, która została następnie uchylona
w wyniku wznowienia postępowania i osobie odmówiono prawa do świadczenia rodzinnego;
5)
świadczenia rodzinne wypłacone osobie innej niż osoba, która
została wskazana w decyzji
przyznającej świadczenia rodzinne, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę
decyzję.
ja tu widzę to: świadczenie rodzinne przyznane na podstawie decyzji, która została następnie uchylona w wyniku wznowienia postępowania i osobie odmówiono prawa do świadczenia rodzinnego.