Witam wszystkich prosze o pomoc potrzebuję wzór decyzji odmownej św. pielegnacyjnego petent zlożył na żone ale nie spełnia warunków PILNE MUSZE WYDAC JUTRO DECYJĘ
Iks jestes nie kulturalny albo nie kulturalna takich odpowiedzi nie potrzebuje a swoja mądrość nie przekazuj nikomu bo świadczy o tobie jaka/ jaki jesteś ( ZNIECZULICA)
chodzi mi o podstawe bo ja coś takiego mam , ale pani kier. sie nie podoba i już nie wiem co mam źle
Na podstawie art. 17 ust.1, 1b ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2013 r. poz.1456 - tekst jednolity), oraz na podstawie art. 104, Kodeksu Postępowania Administracyjnego (Dz. U z 2013 poz. 267- tekst jednolity) działając z upoważnienia Wójta ............ do prowadzenia postępowania i wydawania decyzji w sprawach świadczeń rodzinnych przez Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w ........
ORZEKAM
odmówić Panu świadczenia w formie:
świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej na podstawie art. 17 ust. 1 pkt 1, wnioskowanego na ...... .
Powodem odmowy jest: Niepełnosprawność powstała po ukończeniu 25 roku życia.
UZASADNIENIE
Zgodnie z art. 17 ust 1 pkt 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje:
1) matce albo ojcu,
2) opiekunowi faktycznemu dziecka,
3)osobie będącej rodziną zastępczą spokrewnioną w rozumieniu ustawy z dnia 9 czerwca 2011r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej.
4) innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. Nr 9, poz. 59, z późn. zm.) ciąży obowiązek alimentacyjny, a także opiekunowi faktycznemu dziecka, jeżeli nie podejmuje lub rezygnuje z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami:
konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji,
konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji, albo osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.
W myśl art. 17 ust. 1b ustawy o świadczeniach rodzinnych świadczenie pielęgnacyjne przysługuje, jeżeli niepełnosprawność osoby wymagającej opieki powstała:
1) nie później niż do ukończenia 18 roku życia lub
2) w trakcie nauki w szkole lub szkole wyższej, jednak nie później niż do ukończenia 25 roku życia.
Dnia 10-04-2014r. Pan .......złożył w tutejszym Ośrodku wniosek o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na żonę ........ Z posiadanych dokumentów wynika, iż Pan ......nie spełnia przesłanek określonych w ww ustawie o świadczeniach rodzinnych do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego w związku z opieką nad niepełnosprawną żoną ......, ponieważ niepełnosprawności Pani ......powstała po ukończeniu 25 roku życia.
W dniu 14-03-2013r. Pani .....wystąpiła do Powiatowego Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności o ponowne ustalenie stopnia niepełnosprawności. Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności wydał orzeczenie znak: PZON......w z dnia 08-04-2013r. zaliczając Panią .......do osób o znacznym stopniu niepełnosprawności. Na dzień wydania niniejszego orzeczenia Pan .....nie spełnia przesłanek określonych w ustawie o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2013 r. poz.1456 - tekst jednolity) do ponownego przyznania świadczenia pielęgnacyjnego. Zatem brak jest podstaw do przywrócenia Panu ......świadczenia pielęgnacyjnego.
Z tych względów orzeczono jak w sentencji.
Pouczenie
Od niniejszej decyzji służy stronie prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Olsztynie za pośrednictwem Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w ...... w terminie 14 dni od daty otrzymania decyzji. W przypadku wystąpienia zmian mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych osoba uprawniona do świadczeń rodzinnych jest zobowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu wypłacającego świadczenia rodzinne zgodnie z art. 25 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych . Nienależnie pobrane kwoty świadczenia rodzinne podlegają zwrotowi.
Otrzymują
adresat
a/a
PETENT CHCE ŻEBY MU WYRÓWNAC SW. PIELEGNACYJNE JUŻ NA SZO SIE STARAŁ DOSTAŁ ODMOWNĄ I KOLEGIUM UTRZYMAŁO W MOCY A TERAZ NA ŚWIADCZENIE ZLOŻYŁ O PRZYWRÓCENIE MU ŚW. PIELEGNACYJNEGO I CO MAM ZROBIĆ Z TYM FANTEM