WZÓR DECYZJI ODMOWNEJ NA ŚW. PIELĘGNACYJNE PILNE !!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 06 maja 2014, 9:09

Witam wszystkich prosze o pomoc potrzebuję wzór decyzji odmownej św. pielegnacyjnego petent zlożył na żone ale nie spełnia warunków PILNE MUSZE WYDAC JUTRO DECYJĘ :cry:
anna6

Napisano: 06 maja 2014, 9:13

poszukaj an forum było mnóstwo
apaulina

Napisano: 06 maja 2014, 9:15

PROSZE O POMOC NIE MAM CZASU JUŻ
anna6

Napisano: 06 maja 2014, 9:30

PROSZE O POMOC
anna6

Napisano: 06 maja 2014, 10:01

:cry:
anna6

Napisano: 06 maja 2014, 13:41

myślałam że chociaż jedna osoba sie zlituje i przesle wzór decyzj
anna6

Napisano: 06 maja 2014, 22:40

I naprawdę od 9 rano do 13:40 nie dało rady zrobić jednej decyzji? Zmień pracę.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2014, 10:21

Iks jestes nie kulturalny albo nie kulturalna takich odpowiedzi nie potrzebuje a swoja mądrość nie przekazuj nikomu bo świadczy o tobie jaka/ jaki jesteś ( ZNIECZULICA)
anna6

Napisano: 07 maja 2014, 10:28

To ni jest znieczulica tylko ja nie mam sztampowej decyzji odmownej bo każdemu odmawiam z innej przyczyny i to należy opisać w uzasadnieniu

i dziwię sie jaki ty chcesz wzór
Mirela
Stażysta
Od: 30 kwie 2014, 11:39
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2014, 11:09

chodzi mi o podstawe bo ja coś takiego mam , ale pani kier. sie nie podoba i już nie wiem co mam źle :(

Na podstawie art. 17 ust.1, 1b ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2013 r. poz.1456 - tekst jednolity), oraz na podstawie art. 104, Kodeksu Postępowania Administracyjnego (Dz. U z 2013 poz. 267- tekst jednolity) działając z upoważnienia Wójta ............ do prowadzenia postępowania i wydawania decyzji w sprawach świadczeń rodzinnych przez Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w ........

ORZEKAM

odmówić Panu świadczenia w formie:

świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej na podstawie art. 17 ust. 1 pkt 1, wnioskowanego na ...... .

Powodem odmowy jest: Niepełnosprawność powstała po ukończeniu 25 roku życia.

UZASADNIENIE

Zgodnie z art. 17 ust 1 pkt 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje:
1) matce albo ojcu,
2) opiekunowi faktycznemu dziecka,
3)osobie będącej rodziną zastępczą spokrewnioną w rozumieniu ustawy z dnia 9 czerwca 2011r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej.
4) innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. Nr 9, poz. 59, z późn. zm.) ciąży obowiązek alimentacyjny, a także opiekunowi faktycznemu dziecka, jeżeli nie podejmuje lub rezygnuje z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami:
konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji,
konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji, albo osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.

W myśl art. 17 ust. 1b ustawy o świadczeniach rodzinnych świadczenie pielęgnacyjne przysługuje, jeżeli niepełnosprawność osoby wymagającej opieki powstała:
1) nie później niż do ukończenia 18 roku życia lub
2) w trakcie nauki w szkole lub szkole wyższej, jednak nie później niż do ukończenia 25 roku życia.

Dnia 10-04-2014r. Pan .......złożył w tutejszym Ośrodku wniosek o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na żonę ........ Z posiadanych dokumentów wynika, iż Pan ......nie spełnia przesłanek określonych w ww ustawie o świadczeniach rodzinnych do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego w związku z opieką nad niepełnosprawną żoną ......, ponieważ niepełnosprawności Pani ......powstała po ukończeniu 25 roku życia.

W dniu 14-03-2013r. Pani .....wystąpiła do Powiatowego Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności o ponowne ustalenie stopnia niepełnosprawności. Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności wydał orzeczenie znak: PZON......w z dnia 08-04-2013r. zaliczając Panią .......do osób o znacznym stopniu niepełnosprawności. Na dzień wydania niniejszego orzeczenia Pan .....nie spełnia przesłanek określonych w ustawie o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2013 r. poz.1456 - tekst jednolity) do ponownego przyznania świadczenia pielęgnacyjnego. Zatem brak jest podstaw do przywrócenia Panu ......świadczenia pielęgnacyjnego.

Z tych względów orzeczono jak w sentencji.
Pouczenie
Od niniejszej decyzji służy stronie prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Olsztynie za pośrednictwem Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w ...... w terminie 14 dni od daty otrzymania decyzji. W przypadku wystąpienia zmian mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych osoba uprawniona do świadczeń rodzinnych jest zobowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu wypłacającego świadczenia rodzinne zgodnie z art. 25 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych . Nienależnie pobrane kwoty świadczenia rodzinne podlegają zwrotowi.

Otrzymują

adresat

a/a

PETENT CHCE ŻEBY MU WYRÓWNAC SW. PIELEGNACYJNE JUŻ NA SZO SIE STARAŁ DOSTAŁ ODMOWNĄ I KOLEGIUM UTRZYMAŁO W MOCY A TERAZ NA ŚWIADCZENIE ZLOŻYŁ O PRZYWRÓCENIE MU ŚW. PIELEGNACYJNEGO I CO MAM ZROBIĆ Z TYM FANTEM :(
anna6

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x