wzor na policzenie odsetek

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
~aneta

wzor na policzenie odsetek

Post autor: ~aneta »

jesli mam nienaleznie pobrane świadczenia na kwotę 64zł, wychodzi ,że od dnia wypłaty do dnia spłaty jest 20 dni, wszystko z tego roku , więc odsetki są 13%, ale jak to fizycznie policzyć? Proszę pomóżcie, bo jak kompletnie sie w tym nie orientuję.....
~Kaktusek

Re: wzor na policzenie odsetek

Post autor: ~Kaktusek »

www.infor.pl - zakładka \"kalkulatory\" i odsetki ustawowe, ukaże się tabelka gdzie wpisujesz kwotę oraz daty od kiedy do kiedy i system sam obliczy odsetki ustawowe.
zwróć uwagę na przepis art. 30 ust. 9 odsetki ustawowe liczymy od 1-go dnia miesiaca następującego po wypłacie świadczenia
np. wypłata nastąpiła w dniu 20.12.2008 r. to odsetki liczysz od 01.01.2009 do dnia wplaty.
~wanda

Post autor: ~wanda »

ale ten kalkulator zaokrągla do pełnych dziesiątek groszy.. czego nie możemy robić.. jedynie na tytule wykonawczym.. na decyzjach oraz na upomnieniu nie zaokrąglamy.. do tego kalkulator inforu jeżeli okres należności obejmuje zmianę stopy odsetek ustawowych np. od 01.12.2008 do 26.01.2009 (zmiana była 15.12.2008 na 13%) to podaje on odsetki na 15.12.2008 oraz dalsze na 26.01.2009 zaokrąglając jedną i drugą wartość do pełnego grosza.. w ten sposób będą się pojawiać w niektórych przypadkach niezgodności o jeden grosz.. niby nic ale to błąd.. to zaokrąglenie do pełnego grosza jest jak najbardziej dopuszczalne ale na ostatni dziń naliczania odsetek, czyli w w/w przypadku na 26.01.2009..
~a

Post autor: ~a »

kaktusek
uwaga ust. 8
~mk

Post autor: ~mk »

w orydancji podatkowej wanda masz napisane ze zaokraglasz odestki do dziesiątek gorszy to nie jest żaden bląd. pytałam w podatkach - tez to potwierdzją
~Mała

Post autor: ~Mała »

kwota do zwrotu x ilość dni (art. 30 ust.8) x 13% podzielić na 365 dni
~Mała

Post autor: ~Mała »

ps program sygnity liczy dobrze - sprawdzałam już
~dzik

Post autor: ~dzik »

Pan Dąbrowski na szkoleniu nam mówił, że nie zaokrągalmy do pełnych 10tek gr.. dopiero w tytule wykonawczym.. chociaż kiedyś na innym szkoleniu z innym prowadzącym, było, że należy zaokrąglać.. :-/
~Kaktusek

Post autor: ~Kaktusek »

w programie infor \"odsetki ustawowe\" liczy do 2 miejsc po przecinku i te kwoty odsetek bierzesz pod uwagę. Ja nie biorę zaokrągleń tylko z 2 miejscami po przecinku.
~Mariolka

Post autor: ~Mariolka »

jak kaktusek , ale korzystam z www.bankier.pl
ODPOWIEDZ