Wzór - ograniczenie zajęcia wierzytelności - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 11 sty 2024, 10:26

Cześć, Czy może mnie ktoś poratować wzorem odpowiedzi (pozytywne rozpatrzenie) na prośbę o ograniczenie zajęcia wierzytelności świadczenia emerytalno-rentowego? Dłużnik zwrócił się z taką prośbą a my się zgodziliśmy. Nigdy tego nie robiłam. Bardzo dziękuję
Agaszka
Stażysta
Od: 14 sty 2021, 14:22
Zajmuję się: FA/KDR/UO/DM

Napisano: 11 sty 2024, 10:43

Zastanów się lepiej czy masz do czegoś takiego podstawę prawną ... Bo ja Ci mówię nie masz chyba, że zrobisz Panu raty....
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 11 sty 2024, 10:47

ograniczenie zajęcia wierzytelności u komornika ?
Pmgops
Praktykant
Od: 24 kwie 2023, 13:22
Zajmuję się: podinspektor ds. funduszu alimentacyjnego

Napisano: 11 sty 2024, 10:53

Proszę podaj podstawę prawną.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 11 sty 2024, 10:54

Tak, chodzi o zmniejszenie ograniczenia u komornika.
Agaszka
Stażysta

Napisano: 11 sty 2024, 10:57

Komornik zajmuje dłużnikowi prawie 1000 zł z emerytury. Gościu ma 3 nowotwory. Najpierw chciał umorzenia częściowego ale to by nie zmniejszyło zajęcia. Komornik mi podpowiedział żeby dłużnik wystąpił do OPS z prośbą o zmniejszenie zajęcia, potem my do komornika info a komornik do ZUsu.
Agaszka
Stażysta

Napisano: 11 sty 2024, 11:00

Ja wiem o co chodzi tylko podaj podstawę prawną takiego ograniczenia.
W ustawie masz
Art. 30. 1. Organ właściwy dłużnika może umorzyć należności, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1, 2 i 4 ustawy, w łącznej wysokości:
1) 30%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 3 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;
2) 50%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 5 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;
3) 100%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 7 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów.
2. Organ właściwy wierzyciela może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną.
3. Umorzenie należności następuje w drodze decyzji administracyjnej.

No właśnie. Komornik podpowiedział i przesłał do was. Ty masz teraz obowiązek wezwać dłużnika do doprecyzowania swojego żądania czy wnosi o rozłożenie zadłużenia na raty. Jak chce raty to ustalasz jego sytuację dochodową i rodzinną a na końcu wydajesz decyzję pozytywną lub negatywną. Ja nie chce rat umarzasz postępowanie. Samym pismem nie można tego zrobić chyba, że pokarzesz na to przepis albo dłużnik nie określi czego chce.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 11 sty 2024, 11:11

po zweryfikowaniu sytuacji dochodowej i rodzinnej dłużnika opierając się o art. 30 ust. 2 możesz rozłożyć zadłużenie na raty i wnioskować do komornika o ograniczenie zajęcia wierzytelności
Pmgops
Praktykant
Od: 24 kwie 2023, 13:22
Zajmuję się: podinspektor ds. funduszu alimentacyjnego

Napisano: 12 sty 2024, 16:01

A czy fakt, że przyłączając się do postępowania egzekucyjnego organ właściwy wierzyciela, zyskuje te same prawa co wierzyciel uprawniony do alimentów (zgodnie art. 27 ust 3a ustawy FA), nie daje również możliwości wystąpienia o ograniczenie egzekucji, oczywiście na uzasadniony wniosek dłużnika. Nie wynika to oczywiście wprost ale można to chyba w taki sposób zinterpretować. To trochę podobna sprawa gdy komornicy zajmują 100% wynagrodzenia z umowy zlecenie.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x