wzór zaświadczenia lub oświadczenia ze skarbówki - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 08 sty 2016, 13:52

Co z zaświadczeniami lub oświadczeniami ze skarbówki od 1 stycznia? Bierzecie od ludzi wogóle? Podobno nie można brać bo nie ma wzoru w rozporządzeniu. Co wy na to?
Niezniszczalni

Napisano: 08 sty 2016, 13:59

Nie tyle nie można brać ile nie można już żądać takich informacji od wnioskodawcy i brak określonego wzoru w aktualnie obwiązującym rozporządzeniu nie ma na to wpływu. Możesz poprosić o takie informacje, teraz to dobra wola strony.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2016, 14:02

art. 15a ust. 5:
W przypadku braku możliwości samodzielnego uzyskania przez organ właściwy wierzyciela informacji lub zaświadczeń, o których mowa w ust. 1 pkt 1–4, z przyczyn nieleżących po stronie tego organu, organ właściwy wierzyciela, prowadzący postępowanie w sprawie świadczeń z funduszu alimentacyjnego, wzywa osobę uprawnioną albo jej przedstawiciela do dołączenia tych informacji lub zaświadczeń.>
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2016, 14:22

nowapa pisze:art. 15a ust. 5:
A może chodzi o awarie systemów teleinformatycznych art. 15a ust. 4 8-)
nowapa skąd przypuszczenie że inicjator wątku nie ma możliwości samodzielnego uzyskania informacji i rozwiązaniem Jego problemów będzie wskazany przez Ciebie zapis?
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2016, 14:32

Chodzi o to czy mogę przyjąć zaświadczenie ze skarbówki o dochodach opodatkowanych jeżeli osoba sama z własnej woli chce takie dołączyć. Ja bym wziął ale opinie na ten temat są różne i wiem że niektóre ośrodki nie biorą bo twierdzą że nie ma wzoru w rozporządzeniu.
Niezniszczalni

Napisano: 08 sty 2016, 14:48

Niezniszczalni pisze:Chodzi o to czy mogę przyjąć zaświadczenie ze skarbówki o dochodach opodatkowanych jeżeli osoba sama z własnej woli chce takie dołączyć.
Możesz, tylko nie zapomnij podziękować stronie :D
Niezniszczalni pisze:Ja bym wziął ale opinie na ten temat są różne i wiem że niektóre ośrodki nie biorą bo twierdzą że nie ma wzoru w rozporządzeniu.
Jak nie ma wzoru to takie zaświadczenie może być na dowolnym szablonie nawet tym obowiązującym poprzednio - jak długo trzeba główkować by dojść do wniosku że takie informacje mogą być wskazane na każdym dokumencie byle tylko nie był zgodnym z poprzednio obowiązującym wzorem? Absurd.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2016, 19:50

a dotyczy to równiez składki zdrowonej ?
kasia26

Napisano: 13 sty 2016, 9:14

Tak, zaświadczenia z ZUS też mogą przynosić.
Ja na dzień dzisiejszy informuję klientów, że nie mam dostępu do bazy ZUS i musiałabym wysłać wniosek papierowy, co zajmie więcej czasu. Jeśli chcą mieć wypłatę normalnie, przynoszą sami.
Poza tym klienci nie znają nowych przepisów i przynoszą wszystkie dokumenty odruchowo, bo "tak zawsze było". Przyjmuję co dają, nie widzę powodu, żeby odmawiać.
kawa i ciasto

Napisano: 13 sty 2016, 9:53

a może ktoś opracowal sobie swój własny "dokument" dotyczący dochodów i zechce się podzielić?
głównie chodzi o utraty i uzyski
Myslę że dobrze mieć coś takiego bo z empatii wygenerują się jakieś okresy i wychodzi że trzeba stronę jeszcze raz wzywać żeby dokumentowała utraty i uzyski
ew@1

Napisano: 13 sty 2016, 10:21

u nas do dnia 1 stycznia 2016r można było przez Empatie sprawdzic dochód ze skarbówki, a od 1 stycznia 2016 jrst z tym problem, moze ktos wie czemu tak ?
GOPSŚwiadczenia37
Starszy referent
Od: 06 mar 2015, 14:06
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x