Wzrost dodatków po 1.07.2021 - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 12 wrz 2022, 12:36

Czy możecie się Państwo wymienić się ze mną informacjami dot. wzrostem dodatków mieszkaniowych w waszych gminach?
Szczerze mówiąc, czuję się niepewnie, bo u nas bardzo wzrosły wypłaty dodatków, ja się tym zbyt długo nie zajmuję, także może robię coś nie tak.
Pytam w związku z tym, że zainteresowała się tym tematem księgowość w mojej gminie, gdyż naprawdę te kwoty wzrosły kolosalnie. Wprawdzie przepisy się pozmieniały i więcej osób składa wnioski, ale aż tak wysokich dodatków jak teraz nigdy nie wypłacaliśmy.
Czy u was jest podobnie?
ostr.ka
Stażysta
Od: 23 lut 2022, 13:22
Zajmuję się: Przyznawanie dodatków mieszkaniowych

Napisano: 12 wrz 2022, 12:51

U mnie, póki co jest spokojnie, ale obawiam się końca roku, gdyż prezesi kilku spółdzielni w naszej gminie zapowiedziało wzrost czynszów o 100%, ja z główną księgową już się zastanawiamy czy z 350 tyś zł zapotrzebowania na DM nie zrobić 550 tyś... poza tym widzę nowe osoby... i wracają osoby które kiedyś korzystały z DM.
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 12 wrz 2022, 13:08

Właśnie u nas ten problem, że zaplanowałam za małą kwotę na cały rok i trudno mi nawet oszacować ile więcej potrzebujemy do końca roku, stąd moje pytanie jak to wygląda w innych gminach.
ostr.ka
Stażysta
Od: 23 lut 2022, 13:22
Zajmuję się: Przyznawanie dodatków mieszkaniowych

Napisano: 14 wrz 2022, 8:11

u mnie również są wieksze kwoty dodatków mieszkaniowych co spowodowane jest wzrostem wydatków (zarządcy podnieśli cny za centralne ogrzewanie i podgrzanie wody i to ogromnie...nawet o 100%)
Również już pieniędzy zaplanowanych nie wystarcza i trzeba szukać ;) to juz księgowosc blysnie :) nic na to nie poradzimy ....wydatki sa ogromne :shock:
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 14 wrz 2022, 8:18

Duży wzrost wynika też z nowego sposoby liczenia dochodu. Wcześniej np. osoba z zasiłkiem stałym wykazywała dochód, teraz ma 0zł. Mniejszy dochód = wyższy dodatek.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 14 wrz 2022, 8:22

dochody po zmianach od 01 lipca 2021r. też dały swoje dużo świadczeń i zasiłków czy dodatkowych dochodów np. praca dorywcza, pomoc rodziny nie wliczamy do dochodu. Kryterium dochodowe też w górę na osobę. :( tylko brać DM
Knapa
Starszy referent
Od: 24 kwie 2019, 10:08
Zajmuję się: Dm

Napisano: 14 wrz 2022, 8:33

U mnie jest bardzo duży wzrost dodatków mieszkaniowych. Wpływ na to miało to, że przyjmuje dodatki osłonowe i węglowe w związku z czym ludzie dowiedzieli się o tej formie pomocy i dużo osób mi doszło. Dodatkowo też wzrosły kwoty przyznawanych dodatków mieszkaniowych. Zaplanowana kwota na ten rok oczywiście mi nie wystarczyła, musieliśmy zwiększyć kwotę na dodatki mieszkaniowe. Do końca lipca poszło 600tys. i tak właśnie wykorzystałem cały plan na ten rok. A jak podniosą czynsze to już w ogóle.
Dodam też, że miałem dużo dodatków mieszkaniowych z mocą wsteczną co też się przełożyło na wysoką kwotę wypłaconych dodatków.
GOPS_1234
Referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x