SKO uznało, że nie można stwierdzić, że moja decyzja wydana była z rażącym naruszeniem prawa. Błędne ustalenie stanu faktycznego należy ocenić jako tego typu wadliwość decyzji, która może skutkować jej wzruszalnością ale w trybie zwykłym. Czyli wszczęcie postępowania?Czy wznowienie?
delikatnie mówiąc walnęłam się, przyznałam świadczenia do końca okresu zasiłkowego 2019/2020 a powinnam do lutego 2020 r., ponieważ w lutym 2020 skończyła się karta pobytu wnioskodawcy. Wznowienie na podstawie którego punktu?art.145 pkt.5? Ponadto ta osoba już nie mieszka u mnie tylko w innej gminie? i co teraz?
napisali, iż nie można uznać aby kwestionowana decyzja została wydana z rażącym naruszeniem prawa. "Natomiast błędne ustalenia stanu faktycznego sprawy należy oceniać jako tego typu wadliwość decyzji, która może skutkować jej wzruszalnością, ale w trybie zwykłym.
W tym zakresie Organ dokonał nieprawidłowej analizy zgromadzonego materiału dowodowego, a wadliwe ustalenie stanu faktycznego nie uzasadnia przyjęcia , iż decyzja została wydana z rażącym naruszeniem prawa."
Teoretycznie powinien to zrobić już nowy organ właściwy ze względu na miejsce zamieszkania, choć nie jestem fanem przekazywania swoich zawalonych spraw innym. Pytanie jest jeszcze czy miał nową kartę popytu i czy by mu się należały te świadczenia tak czy jak. Jeżeli mu się należało to bym to schował w ciemnym rogu szafy. Jeżeli nie należały się świadczenia a SKO tak uznało, to trzeba by było wznowić. Pytanie też czy osoba jest ugodowa czy nie.
na dzień skierowania sprawy do SKO (sierpień 2020) osoba nie miała jeszcze nowej karty pobytu, ale ta osoba złożyła dokumenty o wydanie nowej karty już w listopadzie 2019 r. a karta kończyła ważność w lutym 2020 r. Osoba raczej nie jest ugodowa. Jeżeli wznowić to z którego pkt? 5
A może warto by rozważyć art. 15 z ust.1 ustawy o ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem , przeciwdziałaniem i zwalczaniem Covid-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U.2020, poz. 374) . Był komunikat ministerstwa w zakresie przedłuzenia prawa do świadczeń cudzoziemcom na podstawie odpowiednich kart pobytu/dokumentów pobytowych wydanych na czas określony