Rodzina złożyła wniosek w marcu - na wywiadzie byłem także w marcu - wziąłem dochody z lutego ( z rodzinne plus renta socj. z m-ca lutego) chcę wydać decyzje z. okresowego na miesiące kwiecień i maj. Nie mam decyzji o waloryzacji renty bo klient jeszcze jej nie dostał. Czy mogę wydać decyzje na m-c IV - V licząc jeden dochód z lutego (przed waloryzacją) czy mam poczekać i na kwiecień przyjąć dochód z lutego a decyzję na maj - przyjąć zwaloryzowaną rentę ( Kwota wiadoma ze strony ZUS) . Czy jeżeli kwota waloryzacji nie przekroczy 10% kryterium na osobę a jestem pewien że nie przekroczy to mogę przyjąć lutowy dochód i wydać dec. na jaki okres chcę?
Skoro wniosek był złożony w marcu to dlaczego chcesz przyznać od kwietnia? Ja bym dała od marca, czyli od miesiąca złożenia wniosku, ew. wyplata w kwietniu z wyrównaniem. Spójrz na art. 106 ust. 3.
Bo w marcu rodzina dostała na pomoc ale nie okresowy. W sumie nic im się nie stanie jeśli dostaną od kwietnia. Raczej się nie odwołają a nawet jeśli tak będzie to dostaną pomoc za miesiąc złożenia wniosku art. 106 ust 3a już zawarłam także odpowiedz sama poznałam na postawione przeze mnie pytanie Dziękuję za zainteresowanie postem. Temat do zamknięcia.
Ale musisz przyznać od m-ca złożenia wniosku. I przyznajesz na IV i ewentualnie V w tej samej kwocie, gdyż waloryzacja renty wyniosła mniej niż 10% kryterium dochodowego.