Chyba jesteś jedyny, który poszedł tym tropem. Z logiką (a i z wiedzą) nie ma to nic wspólnego. Skompromitowałeś się. Komunizm był i jest ideologią internationalistyczną, odpowiedzialność za zbrodnie ponoszą ci co jej się dopuścili. Nikt inny. Działali w imieniu państwa, Rosja jest kontynuatorem tego państwa więc siłą rzeczy odpowiada. Obarczanie jednak wszystkich Rosjan za zbrodnie komunistów jest wielkim nadużyciem . Komunizm w Rosji był narzucony a nie wybrany jak nazizm w Niemczech. Lenin, był sprowadzony z zewnątrz (w podobny sposób do Polski przybył Piłsudski). Obarczając Rosjan obarczasz również ofiary komunistów, obrażasz tych co z komunizmem walczyli np. z Denikin. On też odpowiada za zbrodnie? To czemu nie obarczasz Józefa Piłsudskiego odpowiedzialnością? Jego błędy umożliwiły zwycięstwo Leninowi
I pamiętaj, że to iż krwawy Felek działał w imieniu ZSRR nie zmienia tego, że był Polakiem. Polska nie ponosi jednak żadnej odpowiedzialności za jego czyny. Tak samo jak państwo Izrael za żydów będących na usługach w NKWD. Nie zmieni to jednak faktu że byli żydami
Czytanie ze zrozumieniem się kłania.Pochodzenie człowieka nie ma żadnego znaczenia,ważne jest komu służy i z kim się utożsamia.Rokossowskiego nigdy nie nazwę Polakiem,bo on po polsku nawet nie chciał rozmawiać,mówiąc że jest rosjaninema,ale mia mam zamiaru marnować czasu na uczenie kogoś historii.
Obarczasz wszystkich banderowców za zbrodnie na Wołyniu czy tylko tych co mordowali?Przecież znajdzie się taki który nikogo nie zabił i co jest nie winny z automatu?
Mało wiesz o Rokossowskim.
Czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją najmocniejszą stroną, tak samo jak logika.
To, że K. Marks nie uważał się za żyda, na był antysemitą, nie znaczy, że nie był żydem.
Zresztą rozumiem że jakby Rokossowski uważał się za marsjanina to by nim był wg ciebie. Nie wiedziałem że jesteś zwolennikiem ideologii gender i miłośnikiem Grodzkiej.
Ps. Rokossowski najwyżej uważał się za człowieka radzieckiego. Obecnie nie ma takiego kraju
Panie hulk
W wolnym czasie do pana wypowiedzi z godz.13.12 bardzo chętnie się odniosę. Dyskusyjna jest kwestia Denikina. Ja się z pana zdaniem nie zgadzam. Wychodzę z założenia,że zna pan ten temat bardzo dobrze, więc skonfrontujemy nasze stanowiska.
Mam też wątpliwości, czy do końca rozumie Pan kwestię odpowiedzialności państwa za zbrodnie.( odpowiedzialność zbiorowa, odp.narodu za zbrodnie , odp.karna, oskarżenie imienne narodu).Zaczął Pan dobrze, ale zaraz później zaprzeczył swojej logice. Jest Pan bardzo pewny siebie..
Państwo jest odpowiedzialne za zbrodnie jeżeli jej obywatele (nieważne czy tej narodowości czy innej) lub ktoś wynajęty dopuścił się zbrodni z polecenia tego państwa. Jest również odpowiedzialne, jeżeli stworzyło takie prawo które umożliwia lub wręcz zachęca do danych działań. Jeżeli władza danego państwa została wybrana przez naród to można mówić o odpowiedzialności narodu.
Nie jestem zwolennikiem semickiej tezy o odpowiedzialności zbiorowej. W cywilizacji chrześcijańskiej nic takiego nie istnieje.
Co do Denikina to nie bardzo rozumiem. W czym on jest winny zbrodni? Tym że przegrał?
Denikin. Piłsudski, Polacy, Żydzi ... . Przestańcie w końcu pier.. głupoty i rozmywać odpowiedzialność zbrodniarzy. Z całą pewnością z jednej strony trzeba z mocą przeciwstawiać się forsowanym pomówieniem narodu polskiego o dokonywanie zbrodni. Owszem zbrodnie popełniali także Polacy ale to jest ich odpowiedzialność indywidualna. Jeśli bowiem przyjmiemy paranoiczną tezę, że to cały naród jest odpowiedzialny za zbrodnie niektórych swoich obywateli, to z tego należy wywieść wniosek, iż to cały naród francuski winny jest zbrodni w Nicei, bo zbrodni tej dokonał obywatel Francji. Tak więc Francuzi są zbrodniarzami! Przestańcie więc bredzić, bo brednie te mają tylko jeden cel: "winni mają być wyłącznie Polacy i to cały naród, nie tylko za zbrodnie swoich obywateli ale najlepiej na całym kontynencie". Pora z tym skończyć i zacząć rozliczać konkretnych zbrodniarzy, a mają oni konkretne imiona i nazwiska.
Faktycznie do tej pory mówi się jedynie o zbrodniach popełnionych przez Polaków całkowicie pomijając zbrodnie popełnione na Polakach przez inne narodowości. Takie stawianie sprawy jest wysoce nieetyczne i niesprawiedliwe i świadczy o tym, że nie chodzi tu o ustalenie obiektywnej prawdy lecz, że jest to jedynie zaplanowana i z pełną konsekwencją realizowana nagonka na naród polski w określonym celu. I powszechnie wiadomo w jakim, bo organizatorzy tej hucpy sami o tym głośno powiedzieli. Koniec - kropka.
Marwel zmień nick na Pinokio. Kłamiesz jak najęty nieuku. Gdzie napisałem, że za Katyń są odpowiedzialni Żydzi? Nie wiem skąd się takie gamonie biorą...