za duży dodatek dla zarządcy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 21 lip 2014, 11:42

dodka podaj jeszcze cene 1 kWh i miesięczne dochody gospodarstwa domowego
Gość

Napisano: 21 lip 2014, 14:20

Jeżeli jesteś drobiazgowa i pracowita, to należy dokonać podziału dodatku mieszkaniowego na 3 części i przekazywać na k-to pobierającego czynsz, dostawcy wody i odbiorcy śmieci. :twisted:
Dotychczasowa sytuacja nie może mieć miejsca, bo pobierający czynsz dostaje więcej kasy (publicznej) niż powinien.
Sabinka

Napisano: 21 lip 2014, 14:22

oczywiście proporcjonalnie do udziału poszczególnych kosztów w ogólnej kwocie wydatków
Sabinka

Napisano: 21 lip 2014, 15:33

Gościu
- cena 1 KWh to 0,6230
- miesięczne dochody to 2008,75 zł, czyli na osobę 334,79 zł/mies.

Sabinko, no właśnie, zwłaszcza że zarządcą jest Urząd Gminy i dodatek przyznaje UG.
Tutaj by wypadało proporcjonalnie na części:
czynsz - dla Urzędu Gminy
śmieci - dla Urzędu Gminy
woda - zakład wod-kan
ścieki - prywatna firma odbierająca i to nie systematycznie
Masakra.
Ja bym tą resztę 9,48 wrzuciła np. w ramach comiesięcznej opłaty za śmieci tylko,
ale pewnie ktoś by się doczepił. Jak myślicie?
dodka

Napisano: 21 lip 2014, 21:58

Spokojnie, nie przesadzajcie. Na razie nie macie podstawy prawnej ani zmieniać decyzję, ani dzielić dodatek na części, ani uszczęśliwiać osoby trzecie publicznymi pieniędzmi. Ponadto w omawianym przypadku dla ułatwienia (choć przypadkowo) parokrotnie występuje gmina.
Trzeba zrobić jak Krwawa trafnie proponuje, czyli
Krwawa pisze: (...) Pieniądze w formie ryczałtu trafiają do wnioskodawcy a dodatek wpływa na konto zarządcy... Na tym, mówiąc ogólnie, Twoja rola się kończy. Nie ma sensu zadawać pytania "co robić?" - to nie Twój problem...
a będzie „ok”.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 22 lip 2014, 7:51

dodka my mamy podobną sytuację, że klienci robią opłaty w kilku instytucjach obecnie maksymalnie w trzech, dodatek dzielimy proporcjonalnie do wydatków robiny tyle kopii decyzji ile potrzeba.
mieliśmy kontrole i odwołania i nikt nie stwierdził że robimy to źle.
A w twoim przypadku uważam że nie ma sensu zmieniać tej deycji UG zaliczy część dodatku na poczet opłat za śmieci i będzie ok. :)
Gość

Napisano: 24 lip 2014, 12:25

Nic nie robić. Tak czasami wychodzi , szczególnie wtedy, gdy przy wynajmie mieszkania czynsz płacony dla wynajmującego porównujemy do stawki gmi8nnej - dodatek wychodzi wyższy niż wydatki potwierdzone przez zarządcę. Robi się nadpłata i tyle - u mnie tak często - choć nie jestem wtedy zadowolona, coraz więcej mam samotnych matek wynajmujących mieszkanie nie wiem za co, bo najczęściej nie pracują i muszę porównać ich tzw."i inne opłaty" do stawki gminnej - dodatek wychodzi wyższy :evil:
tekla

Napisano: 28 lip 2014, 7:59

Dziękuję bardzo tekli, Gościowi, PCW, Sabince - bardzo pomogliście :)
dodka

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x