za jaki m-c dochód przy zmianie? - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 mar 2018, 15:10

pani składa oświadczenie że sytuacja uległa zmianie (do stypendiów). wzięłam od niej zaświadczenie za m-c grudzień, bo od stycznia ewentualnie jak się zmieści, to mogę jej przyznać stypendium. czy tak jest prawidłowo? dodam, że za okres od września do grudnia dostała odmowę, bo przekraczał dochód
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 28 mar 2018, 18:04

No właśnie mam ten sam problem... Czy jeśli ktoś dostał odmowę w tamtym roku to i tak wysyłam mu wyrażenie zgody na zmianę decyzji i czy sytuacja uległa zmianie?
Jeśli tak to za jaki miesiąc biorę dochód? Z grudzień czy za marzec jeśli zgody będę wysyłała ludziom w kwietniu?
Pomóżcie
pracownik4.
Stażysta
Od: 05 lip 2017, 15:14
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 29 mar 2018, 13:00

Art. 154 § 1. Decyzja ostateczna, na mocy której żadna ze stron nie nabyła prawa, może być w każdym czasie uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony - czyli klientka nie musi wyrażać zgody na zmianę, bo i nie nabyła prawa, i ma słuszny interes. Jak złoży nowe dokumenty przyznać od miesiąca utraty dochodu i tyle. Tylko wtedy nie zaświadczenie za grudzień, bo według art. 8 ust. 3 u.p.s. musiałybyście brać już pod uwagę miesiąc, w którym dochodu utraconego, z którym klient przekraczał kryterium, nie było, czyli grudzień i uznać, że prawo ma od grudnia. Bo to nie jest nowy wniosek z czystym dochodem za miesiąc poprzedni.
A tak też można to zrobić - uznać tamtą decyzję za zakończoną, klient składa nowy wniosek z dochodem za miesiąc poprzedni albo miesiąc złożenia wniosku, jeśli utrata, pisze uzasadnienie dlaczego złożył wniosek po terminie (zmiana sytuacji dochodowej) i wydajesz nową decyzję. Nikt Ci nie zabroni.

Osobom, które dostały odmowę, nie wysyłamy wyrażenia zgody na zmianę decyzji, ale że to jest świadczenie społeczne zawsze można się dowiedzieć czy coś się u nich zmieniło.
m_alaczek
Stażysta
Od: 07 lis 2016, 11:54
Zajmuję się: ST/DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x