Wniosek o zasiłek rodzinny. Kobieta pracowała do dnia porodu. Dziecko urodziło się 29.04.2017 r. Kobieta ma teraz zasiłek macierzyński z ZUS od 29 lub 30 kwietnia 2017 r.(po utracie zatrudnienia). Zasiłek macierzyński to dochód uzyskany. Za jaki miesiąc brać dochód uzyskany. Przyznam się, ze do tej pory brałam za maj. Przeliczałam od czerwca (uchylałam od czerwca) Nie zwracałam uwagi kiedy była wypłata. Nie wiem czy to prawidłowo. Jak robicie?
wg. nowego orzecznictwa sądów, należy wskazać datę wypłaty dochodu uzyskanego bo w art. 24 ust. 7 jest mowa o osiągnięciu dochodu, a za datę osiągnięcie należy uznać datę wypłaty tego dochodu.
wszyscy sprawdzacie datę wypłaty? Czy ktoś robi po staremu - nie zwraca uwagi kiedy była wypłata i bierze uzysk za następny miesiąc po osiągnięciu dochodu?
Synonimy do słowa osiągnąć
1. zdobyć , uzyskać , zyskać , otrzymać , wskórać , zdziałać , wypracować , dobić się , dosłużyć się , dorobić się , dopracować się , posp. dochrapać się
2. np. cel dotrzeć , dojść , dobiec , dojechać , dostać się
Za który miesiąc liczyć dochód uzyskany jezeli po utracie zatrudnienia pierwsza wyplata zasilku macierzyńskiego na poczatku marca a druga na końcu marca?