za jakie miesiące do zwrotu? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 11 gru 2013, 12:40

Powiedzcie czy ja to dobrze liczę :)

w poprzednim okresie zasiłkowym (dochód za 2011) Pani X miała alimenty 1800 miesięcznie oraz pracowała na pół etatu w firmie Z - dochód nie przekraczał kryterium.
Niestety w styczniu 2013 uzyskała nową umowę (której nie zgłosiła) w nowym miejscu - pełen etat. Były trzy odrębne umowy:
2 styczeń - 31 marca 2013 w zakładzie X (pierwszy pełny luty, od marca przekroczenie)
1 kwiecień - 12 czerwiec - w zakładzie X (pierwszy pełny maj od czerwca przekroczenie)
13 czerwiec - 31 sierpień w zakładzie Y (pierwszy pełny lipiec, od sierpnia przekroczenie)
1 wrzesień - do teraz w zakładzie Y (dochód uzyskany październik - od listopada kwalifikuje się bo w 2012 już niższe alimenty)

rozumiem, że do zwrotu za marzec, za czerwiec i za sierpień 2013?
Czy ktoś w ten sposób zinterpretowałby przepisy?

Z góry dziękuję za podpowiedź :)

Krzysztof

~Kr.

Napisano: 11 gru 2013, 12:50

ja żądałabym zwrot za marzec - październik 2013r., dlatego że miała osoba zgłaszać zmiany na bieżąco, Ty odmawiasz wtedy prawa, jak się zmienia sytuacja dochodowa osoba
ponownie składa wniosek, a Ty przyznajesz świadczenia
~x@x

Napisano: 11 gru 2013, 12:51

jeszcze jedno, a pomiędzy umowami były świadectwa pracy?
~x@x

Napisano: 11 gru 2013, 13:21

Nie ma świadectw pracy...
:(
nie chcę dobijać klientki bo ma niepełnosprawne dziecko i jest samotnie wychowującą - staram się najkorzystniej dla niej zrobić... zwrot za trzy miesiące byłby najniższym wymiarem kary...
~Kr.

Napisano: 28 sty 2014, 23:15

Kr. zrobisz jak chcesz ale pamietaj: jak sie ma serce miekkie to sie ma d*** twarda\" :) w tym zawodie chyba juz kazdy sie przekonal:)
~Kina

Napisano: 29 sty 2014, 10:32

skoro nie ma świadectw pracy i jest ciągłość mimo, że są na nowo umowy zawierane to myślę, że faktycznie zwrot od marca do października.
~Bogna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x