mam problem. Zamówiłam 2 000 za mało kasy na marzec. Księgowa pokryje to z dotacji kwietniowych ale ja mogę mieć problem ze sprawozdaniem. Jak myślicie? będzie trzeba wykazać jakieś środki własne?
@ja
to są takie mądrości po fakcie.
Jeśli masz taka możliwość, to staraj się by dotacji starczyło na świadczenia, a ewentualne wydatki ze środków własnych wykaż w części dotyczacej kosztów. Tam zresztą jest rozróżnienie miedzy wydatkami, a wydatkami pokrytymi z dotacji.
Tak naprawdę nie powinno dojść do przekroczenia dotacji, bo jeśli nie było faktycznego zaangażowania środków własnych gminy, wskazuje to na potencjalne naruszenie dyscypliny finansów.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
@kronos 79
starczyło pieniędzy na wypłaty tylko zabrakło na moje wynagrodzenie tzn. na koszty obsługi. Księ gowa pokryje to z kwietniowej dotacji ale nie wiem co będzie w sprawozdaniu. Jak myślisz?
To pytanie jak wykażecie w sprawozdaniu to wynagrodzenie wypłacone z innych źródeł. Jak księgowa zrobi przeksięgowanie, to nikt się pewnie nie przyczepi,ale w sprawozdaniu za II kwartał wyjdą różnice i będzie trzeba pisać wyjaśnienie.
w POPRZEDNIM roku tak miałam w tym zapotrzebowanie zrobiłąm sporo większe żeby sie nie tłumaczyć, wykażesz że koszty obsługi był z gminy a potem w II kwartale nie będzie ci się zgadzać to napiszesz wyjaśnienie, spokojnie przejdzie