Zabezpieczenie powództwa o wyrok zasądzający - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 04 lip 2014, 10:08

Ogólnie na postawie ugody zawartej przez sądem przyznałam świadczenia z fa w wysokosci 250 zł miesięcznie od października 2013 do wrzesnia 2014. Babka wniosła do sadu o podwyżke alimentów. Sąd wydał postanowienie o zabczepiczeniu na czas trwania procesu ze od stycznia 2014 to ojciec ma na dziecko płacic 400 zl miesiecznie. Zrobiłam podwyżkę wypłaciłam wyrównanie od tego stycznia wszystko okej. W dniu dzisiejszym wpływa od komornika wyrok i zawiadomienie o zmianie wysokosci alimentów z którego wynika, że od lipca 2014 to ojciec ma płacic 450 zł miesięcznie na dziecko. Co z okresem od stycznia do czerwca? nienaleznie pobrane na różnice miedzy należnym za ten okres 250 zł a wypłaconym 400? podpowie ktos? kto sie na tym zna?
Ania123

Napisano: 04 lip 2014, 10:12

"Co z okresem od stycznia do czerwca?"
Jest ok, od stycznia do czerwca było 400 zł.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2014, 10:13

a czy to nie jest przypadkiem tak ze to postanwoienie o zabezpieczeniu jest wazne tylko na czas trwania procesu a pozniej upada i sad powienien w wyroku zasadzic alimenty conajmniej od dnia wskazanego w zabezpieczeniu powodztwa?
Ania123

Napisano: 04 lip 2014, 10:27

"i sad powienien w wyroku zasadzic alimenty conajmniej od dnia wskazanego w zabezpieczeniu powodztwa?"

A od kiedy wskazał, od lipca przecież a nie od dnia wskazanego w zabezpieczeniu.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2014, 11:32

no a moim zdaniem powieniem od miesiaca wskazanego w zabezpiecznieniu
bo dopiero w wyroku sa zasadzane alimenty...dopiero w wyroku sad potwierdza to co było w zabezpieczeniu a w tym moim przypadku nie potwierdził i zasadził alimenty dopiero od lipca a zabezpeczenie obejmowało okres od stycznia
Ania123

Napisano: 04 lip 2014, 11:42

"no a moim zdaniem powieniem od miesiaca wskazanego w zabezpiecznieniu"
"dopiero w wyroku sad potwierdza to co było w zabezpieczeniu"
A na czym opierasz swoje zdanie?
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2014, 13:38

hm..wyrok rozstrzyga sprawe co do istoty a nie jakies tam postanowienie

Po prostu mam taka niejasnosc bo do tej pory było tak ze wyrok potwierdzał mi to co było w pozstanowieniu o zabezpiecznieu albo np. jeszcze alimenty podwyższał a tu mam zonka bo zmienił się termin inny jest w postanowieniu o zabezpieczniu a inny w wyroku

wychodzi mi na to ze postanowienie o zabezpieczeniu (wydane na podstawie uprawdopodbnienia) jest rozstrzygnięciem sprawy co do istoty na okres od stycznia do lipca...po prostu mam w tym przypadku watpliwosci
Ania123

Napisano: 04 lip 2014, 14:24

Najlepiej będzie jak skontaktujesz się z komornikiem i ustalisz jaka była kwota alimentów w tym problematycznym okresie.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x