upomnienie za dwa okresy świadczeniowe - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 04 lip 2014, 11:39

Musze wystawić UP dla dłużnika za 2 okresy świadczeniowe. Czy w takim przypadku wystawiacie 2 odrębne UP czy można "scalić" 2 okresy na jednym UP i wówczas mam jedne koszty 11,60 zł.
Proszę wypowiedzcie się.
stara świeżynka

Napisano: 04 lip 2014, 13:49

ja scalam ( robie to na piechotę ( - zeby nie mnozyć dodatkowych kosztów i tak dłużnik nie wpłaci a US nie sciągnie
MAŁA

Napisano: 01 sie 2014, 12:23

A nie powinno być odzielne upomnienie do każdej decyzji????
fundal

Napisano: 01 sie 2014, 12:52

mi sie wydaje ze up konkretnie do decyzji. przynajmniej ja tak robie. jedna decyzja jedno upomnienie
gops1234

Napisano: 01 sie 2014, 13:15

Przepisy dopuszczają takie rozwiązanie.

Rozporządzenie MF w sprawie trybu postępowania wierzycieli... Paragraf 9 ust. 3

natomiast TW muszą być wystawione oddzielne.
BDMB

Napisano: 01 sie 2014, 13:30

Jesli TW muszą być wystawione oddzielnie, to pod który podłączamy upomnienie????
fundal

Napisano: 01 sie 2014, 13:58

jedno upomnienie tak mówił na szkoleniu
Dada

Napisano: 01 sie 2014, 14:57

Co prawda w programie gdy robię upomnienie odnosi się ono do konkretnej decyzji i taką mi w upomnieniu podciąga, a więc nie ma możliwości łączenia okresów świadczeniowych. Jednak zastanawia mnie zapis rozporządzenia MF z dnia 20 maja 2014 r. w sprawie trybu postępowania wierzycieli należności pieniężnych przy podejmowaniu czynności zmierzających do zastosowania środków egzekucyjnych, a konkretnie § 4 pkt. 2 który mówi, że „Upomnienie może dotyczyć więcej niż jednej należności pieniężnej, jeżeli są one należne od tego samego zobowiązanego”. Więc wygląda na to, że taka możliwość istnieje, tylko kwestia chyba programu.
KyNyO

Napisano: 01 sie 2014, 15:02

Rozporządzenie MF w sprawie trybu postępowania wierzycieli... Paragraf 9 ust. 3

3. W przypadku wystawienia tytułów wykonawczych obejmujących należności pieniężne objęte jednym upomnieniem,
koszty upomnienia uwzględnia się w jednym z tych tytułów wykonawczych.

------------------------------------------------------------
W jednym TW-1 data upomnienia i koszty upomnienia a w drugim tylko data upomnienia
BDMB

Napisano: 01 sie 2014, 21:30

Ja w upomnieniu wykazuje należność wraz z odsetkami za każdy miesiąc oddzielnie. To w sytuacji kiedy wystawię jedno upomnienie za dwa okresy rozliczeniowe to będę miała aż 14 pozycji?
mopsm

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x