zabierają dodatki 250 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 26 lut 2015, 0:30

kamilaOPS pisze:Cięcia!!!!
Nasze kierownictwo w związku z trudną sytuacją finansową gminy chce zabrać dodatek 250 w bardzo sprytny pomysł. Otóż dodatek by został ale chcą zmniejszyć wynagrodzenia pracowników socjalnych o 250 zł. Co Wy na to? Jak się przed tym bronić? Po zmniejszeniu zostanie nam najniższa krajowa!!!
Co za kreatywna księgowość Waszym kosztem. Nie dajcie się. Tylko musicie działać wspólnie. Dacie sobie zabrać 250 z pensji to za chwilę zabiorą też i dodatek. Taka gmina biedna to niech zabiera z pensji najbogatszych.
aka

Napisano: 26 lut 2015, 9:02

kamilaOPS pisze:Problem w tym ze w naszym OPS nie dzialaja zwiazki. Jestesmy malym gminnym Osrodkiem. A z tego co wiem odmowa podpisania nowych warunkow skutkuje rozwiazaniem umowy. A postepowanie w Sadzie bedzie trwac i trwac. Tym czasem bezrobocie! Nie wiem czy mamy szanse by wywalczyc obecny stan.

Zawsze możecie dołączyć do związków z innego pobliskiego ops,tam gdzie związek już działa, albo zakładacie z tymi obok organizację międzyzakładową - to też działa. Trzeba zacząć działać też we własnej sprawie i pomagać sobie skutecznie. Zmusić pracodawcę do tego, żeby zaczął czytać i stosować kodeks pracy. Powodzenia dla was. Jak nic nie zrobicie, to też może w niedługim czasie czekać was bezrobocie.
zisis1

Napisano: 26 lut 2015, 11:03

Proszę o pomoc !jestem pracownikiem socjalnym lecz nie mam własnego terenu, prowadzę KDR , lecz stanowisko bez zmian jak do tej pory pobierałam dodatek socjalny, w lutym byłam 4 razy w terenie prowadząc jedynie prace socjalna , w dniu wypłaty dowiedzialam sie ze nie dostane dodatku bo nie mam własnego terenu. Przepracowałam cały miesiąc na danym stanowisku bedąc w terenie innej koleżanki świadcząc pracę socjalną czy maja prawo mi zabrać dodatek ??
Ella100

Napisano: 26 lut 2015, 11:07

czy zabranie dodatku powinno być na piśmie ???
Ella100

Napisano: 26 lut 2015, 16:34

Dobrze że zwiałem z łopieki. Coraz gorzej a metod obrony nie ma wiele.
Ares

Napisano: 26 lut 2015, 17:11

To co piszesz to jakaś kosmiczna bzdura!!!! :evil: art 121 ust. 3a mówi:

"Pracownikowi socjalnemu zatrudnionemu w pełnym wymiarze czasu pracy w samorządowych jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej, do którego podstawowych obowiązków należy świadczenie pracy socjalnej w środowisku, w tym przeprowadzanie rodzinnych wywiadów środowiskowych poza siedzibą jednostki, przysługuje wypłacany co miesiąc dodatek do wynagrodzenia w wysokości 250 zł. W przypadku zatrudnienia w mniejszym wymiarze czasu pracy dodatek przysługuje w wysokości proporcjonalnej do czasu pracy."

nigdzie nie jest powiedziane, że masz mieć SWÓJ TEREN!!! masz ŚWIADCZYĆ PRACĘ SOCJALNĄ W ŚRODOWISKU I ROBIĆ WYWIADY, i Twój pracodawca ma obowiązek wypłacić Ci dodatek 250 (oczywiście proporcjonalnie do wielkości etatu: cały czy np 1/2). Na angażu powinnaś mieć wyszczególnione wszystkie składniki wynagrodzenia (np zasadnicze, stażowe no i ten dodatek). jeśli masz na angażu, to chcąc Ci zaprać trzeba Ci dać tzw "wypowiedzenie zmieniające" na które możesz się zgodzić albo nie ale pozostaje Ci wtedy Sąd Pracy. To trudna decyzja ale jak już raz "podkulisz ogon pod siebie" to zawsze zrobią z Tobą co będzie im wygodne! Przemyśl to, może warto wreszcie zacząć walczyć o to co Ci się prawnie należy (skoro chcesz być skutecznym i kompetentnym pracownikiem socjalnym :?:
POWODZENIA
Gość

Napisano: 26 lut 2015, 17:14

żeby nie było ze się mądrzę (to co wyżej jako Gość") - sam jestem pracodawcą i wnerwiaja :evil: mnie takie zagrywki moich koleżanek/kolegów
lotsy'

Napisano: 26 lut 2015, 17:20

Ella100 jesteś pracownikiem socjalnym świadczącym pracę w środowisku? (bo piszesz że prowadzisz KDR)
madzia11

Napisano: 27 lut 2015, 13:30

U nas praca socjalna bez dodatków nawet jeżeli jest przeprowadzana w terenie ale bez wywiadów to dodatek nie przysługuje.
:((

Napisano: 27 lut 2015, 13:30

co to jest KDR?
diana

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x