Żądanie zwrotu i odwołania, odwołania ... - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 cze 2024, 10:59

Klientka nie zgłosiła zagranicy. Wyszła koordynacja, uchyliliśmy, Wojewoda nie przyznał i zażądał zwrotu. Strona odwołała się do ministerstwa, ministerstwo utrzymało decyzję Wojewody w mocy. Strona złożyła skargę do WSA.
Czy decyzja żądająca zwrotu jest w takiej sytuacji ostateczna i możemy realizować procedurę potrącania NP z bieżąco wypłacanych przez ZUS świadczeń (u nas nie ma)? Czy czekamy na zwrot akcji w WSA i dopiero wtedy przystępujemy do powyższego?
PS. Może zaglądają tu też księgowe/księgowi i powiedzą czy tę należność powinno się już zaksięgować czy dopiero po ostatecznym rozstrzygnięciu?
Nowka
Referent
Od: 19 lut 2020, 11:40
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS/CP/DM

Napisano: 25 cze 2024, 11:10

Decyzja Ministerstwa jako organu II instancji jest ostateczna i tym samym podlega wykonaniu, więc teoretycznie powinna być prowadzona egzekucja - tym bardziej, że biegnie już termin przedawnienia. Ale to nie do gminy wg ustawy należy dochodzenie należności a do Wojewody (pomijając kto ma wnioskować do ZUS o potrącenie), więc zapytał bym Urząd Wojewódzki i zrobił jak sobie życzą.
JLP
Referent
Od: 31 mar 2017, 11:17
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 25 cze 2024, 12:01

JLP pisze:
25 cze 2024, 11:10
Ale to nie do gminy wg ustawy należy dochodzenie należności a do Wojewody (pomijając kto ma wnioskować do ZUS o potrącenie), więc zapytał bym Urząd Wojewódzki i zrobił jak sobie życzą.
No właśnie, kto występuje do ZUSu i jak później wygląda proces rozliczania takich potrąceń z 800+? Przerabiał ktoś temat?
Nowka
Referent

Napisano: 25 cze 2024, 12:21

UW wskazuje w decyzji konto OPS, który jest właściwy miejscowo. To samo jest jak prowadzę egzekucję w TW wykazują aby środki zwracać na konta OPS. Kasa i trak trafi do OPS a my ja musimy później rozliczać i wykazywać w sprawozdaniach. UW oczekuje, że o potrącenie kasy z 800+ my występujemy bo i tak na nasze konto to wpłynie. W ramach współpracy u mnie występujemy do tego ZUS. MI zależy by jak najszybciej pozbyć się tego dziadostwa.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 25 cze 2024, 12:23

UW wskazuje w decyzji konto OPS, który jest właściwy miejscowo. To samo jest jak prowadzę egzekucję w TW wykazują aby środki zwracać na konta OPS. Kasa i trak trafi do OPS a my ja musimy później rozliczać i wykazywać w sprawozdaniach. UW oczekuje, że o potrącenie kasy z 800+ my występujemy bo i tak na nasze konto to wpłynie. W ramach współpracy u mnie występujemy do tego ZUS. MI zależy by jak najszybciej pozbyć się tego dziadostwa.
Co do pytania skąd wiesz, że poszła skarga. Jak oficjalnie wiesz , że poszła skarga to dla swojego bezpieczeństwa zapytaj UW czy ich decyzja jest ostateczna i czy można wystąpić do ZUS o potrącenie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 26 cze 2024, 9:51

Szarak pisze:
25 cze 2024, 12:23
Co do pytania skąd wiesz, że poszła skarga. Jak oficjalnie wiesz , że poszła skarga to dla swojego bezpieczeństwa zapytaj UW czy ich decyzja jest ostateczna i czy można wystąpić do ZUS o potrącenie.
Zapytałam strony czy skorzystała z prawa zapisanego w dec. ministerstwa. Zadzwoniłam, czekamy na wyrok WSA.
Nowka
Referent

Napisano: 26 cze 2024, 10:00

Czyli oficjalnie nie wiesz a na telefon to nikt z kontrolujących Ci tego nie uzna. Oficjalne pismo pisz do UW.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x