Zadłużenie wobec GOPS syna kobiety umieszczonej w DPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 lip 2015, 12:50

Jak uzyskać wpłatę osoby, która przed umieszczeniem matki w DPS podpisała umowę z GOPS w sprawie dobrowolnych wpłat dotyczących kosztów utrzymania w DPS. Syn zobowiązał się do comiesięcznego wpłacania na konto GOPS kwoty 250,00 zł . Od m-ca I-III.2015r. wpłacał regularnie, od IV.2015r. nie reguluje należności. W miesiącu maju br. zgłosił się do GOPS składając oświadczenie z prośbą o zmianę wysokości odpłatności na kwotę 50,00 zł i nadal nie reguluje należności. Wystąpiłam również do MOPS w miejscu zamieszkania zobowiązanego syna o przeprowadzenie wywiadu celem ustalenia jego sytuacji rodzinnej, finansowej i majątkowej lecz unikał kontaktu z pracownikiem socjalnym i sporządzenie wywiadu nie było możliwe. W m-cu VI/2015r. wystąpiłam do Sądu o ustalenie alimentacji i czekam na wydanie postanowienia. Co mam zrobić z zaległym zobowiązaniem klienta, czy mam wystawić upomnienie i jeżeli nie wpłaci wystosować tytuł wykonawczy?
Wietka
Praktykant
Od: 10 lip 2015, 9:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2015, 13:13

Najpierw robisz wezwanie do zapłaty potem upomnienie i tytuł.
fenks

Napisano: 10 lip 2015, 13:18

Wystosowałam już dwa wezwania, więc mogę wystawić upomnienie.
Wietka
Praktykant
Od: 10 lip 2015, 9:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2015, 17:11

Wywiad alimentacyjny musi być ( może na mocy prawa będzie zwolniony) Jak można nałożyc tytuł wykonawczy nie mając znanej sytuacji materialnej .
To, że się zobowiązał wcześniej nie oznacza, że nie potrzeba wywiadu alimentacyjnego i , że teraz może płacić.
Może sytuacja uległa pogorszeniu?
Każda kontrola to zakwestionuje
zzzz

Napisano: 16 lip 2015, 21:51

Wietka pisze:Wystosowałam już dwa wezwania, więc mogę wystawić upomnienie.
Wietka, czy moglabyś mi przesłać na meila taki wezwanie? danusia0132wp.pl
danka

Napisano: 16 lip 2015, 21:56

danka pisze:
Wietka pisze:Wystosowałam już dwa wezwania, więc mogę wystawić upomnienie.
Wietka, czy moglabyś mi przesłać na meila takie wezwanie? [email protected], to mój prawidłowy meil
danka

Napisano: 17 lip 2015, 9:45

Dobrze a co jeśli osoba nie zezwala na zrobienie wywiadu alimentacyjnego !!! to już nie można składać wniosku do Sądu o zasądzenie alimentów bo się nie zna sytuacji dochodowej ?
RafAL

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x